Tweestrijd rond vasten in Nederland

Ook dit jaar schuift de Vastenperiode van Moslims vooruit. De Islam baseert zich namelijk op het maanjaar wat 12 dagen korter is dan de 356 dagen van het westerse zonnejaar. Dit jaar is de 9e maand van het islamitische jaar, de vastenmaand Ramadan van 24 augustus tot 19 september. (door de maanstand kan dit bij Marokkaanse en Turkse Moslims 2 dagen verschillen) De moslims geloven dat in de maand Ramadan de Koran aan Mohammed is geopenbaard. Tijdens de Ramadan wordt de hele Koran in de moskee gereciteerd. De moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. De tijden staan op een vastenkalender.

Nu is Nederland een christelijk land. Dit is te merken aan de vrije zondag, een nationale vrije dag. Ook zijn de christelijke feestdagen in Nederland nationale vrije dagen voor iedereen: christen, jood, moslim, hindoe, anders gelovigen en ongelovige mensen. Als christen heb ik hiermee een streepje voor en kan gemakkelijk de zondag en feestdagen samen met medegelovigen beleven en delen. Andere gelovigen moeten het vieren van hun godsdienstige feesten zelf zien te regelen. In 1985 is bij de wet geregeld dat gelovigen vrij mogen hebben voor godsdienstige feestdagen.

Aan een imam vraag ik: ‘Hoe gaat dat nu met het vasten en het vieren van de islamitische feesten wanneer je in Nederland woont?’ Het vasten in Nederland ervaart hij niet als een probleem, ook niet naast het werken overdag. Het vasten wordt in Nederland wel begrepen, want ook Christenen kennen het vasten. Het feest daarna wordt volgens hem lang niet altijd begrepen. Vaak lukt het niet om vrij te krijgen en de moslims willen hun baan en de werksfeer niet op het spel zetten.
Ook de ouders en hun kinderen voelen zich vaak in een tweestrijd terechtkomen. Eigenlijk willen de ouders graag dat hun kinderen tijdens het feest vrij krijgen van school, maar merken ze dat de kinderen dit vervelend vinden. Ze missen dan enkele dagen op school en bij voortgezet onderwijs moeten ze dit vaak bepaalde lessen later inhalen. Daarbij hebben veel jongeren er een hekel aan om op deze wijze op te vallen, om anders te zijn dan de rest. En dan voelt het als een tweestrijd voor ouders en kinderen, graag samen onbevangen het geloofsfeest willen vieren en even graag geen buitenbeentje willen zijn of lastig gevonden willen worden. Het is best moeilijk om er goed mee om te gaan en het kan spanning opleveren rond een geloofsfeest.

Veel moslims leven al ruim een halve eeuw in Nederland. Zou dit anders kunnen?
Zo samen, als inwoners van Nederland, hebben we onderhand genoeg ervaring in huis voor de verdere uitbouw van een kleurrijke samenleving. Kunnen er bijvoorbeeld nog een paar nationale vrije dagen bij komen?

Corry Nicolay is predikant interreligieuze communicatie en werkt vanaf 1980 samen met moslims en andere gelovigen.