UNIEKE WEEK IN DE JAARTELLING

Het wordt een unieke week, de week van 17 maart. Eens in de ongeveer 30 jaar komen veel bijzondere dagen en feesten zo dicht bij elkaar dat ze zelfs op eenzelfde dag vallen. Dat is dit jaar het geval. Daarom openen we die week in Friesland met een Kleurrijke Viering op maandag in de R.K. Franciscuskerk te Wolvega. We vouwen dan de rijke waaier open en we zullen een boom gaan planten.

Elk jaar wordt ergens in Friesland door Kleurrijk Fryslân rond 21 maart een Kleurrijke Viering georganiseerd. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie’. De aanleiding hiervoor is, dat op 21 maart 1960, 69 zwarte Afrikanen door de oproerpolitie werden gedood toen zij deelnamen aan een vreedzame demonstratie tegen de pasjeswetten. In Nederland willen we voorkomen dat groepen mensen tegen elkaar op worden gezet en bang voor elkaar worden. Want daardoor beschadig je de hele samenleving. Nu wil de doorsnee inwoner van Friesland op een goede manier met elkaar samenleven, zo verschillend als we zijn. In die unieke week gaan al die bijzondere dagen over dat samenleven. Op 17 maart vettellen een Hindoe, Moslim, Jood, Christen, Humanist en Soefi’s hierover in de Kleurrijke Viering en ik doe het als Christen We doen dat muzikaal, levendig en kleurrijk en we nemen ieder wat eigen aarde mee om een boom te planten. Die boom heeft bloesem en ‘vertelt’ over:

Natuurlijk is iedereen welkom in die prachtige kerk met de naam van Franciscus, die in zijn tijd al druk doende was de dialoog met moslims te voeren
Pak uw en jouw kans en maak de verschillende levensovertuigingen eens echt mee.
Het is om 20.00 uur, Lycklamaweg 8, te Wolvega met na afloop volop napraten.

Corry Nicolay, interculturele communicatie.