Moeder en dochter

Ze spreken samen Turks, Nederlands en ook vaak een mengelmoes van Friese woorden. Ze vinden dat ze elkaar goed begrijpen en dat komt vooral omdat ze echte vriendinnen zijn. Een goede relatie betekent voor hen dat ze niet alleen de goede, maar ook de slechte dingen tegen elkaar kunnen zeggen.

Moeder en dochter zijn 61 en 38 jaar. Ze zijn moslim en wonen 37 jaar in Nederland. Moeder komt uit een dorpje met ongeveer 60 inwoners, zo'n 100 kilometer van Ankara. Zij is in Turkije niet naar school geweest en kan niet lezen en schrijven. Ze verstaat goed Nederlands en spreekt het gemakkelijk. Schaamte om zinnen fout te formuleren, maakt dat ze gemakkelijk haar dochter het woord geeft. Moeder werkt 20 uur per week als schoonmaakster bij de overheid. Niemand heeft door dat ze analfabeet is. Ze weet dat altijd slim en vrolijk te omzeilen en op te lossen.

Dochter heeft in Nederland onderwijs en opleiding gevolgd. Ze werkt 32 per week uur als administratief medewerkster.

Haar vader was lasser, is afgekeurd en is nu huisman, hij zorgt voor het huishouden en de beide kleinkinderen.
Moeder vindt dat dochter in alles anders is dan zijzelf. Haar dochter uit heel gewoon haar eigen mening en draagt geen hoofddoek. Moeder denkt bij alles altijd eerst aan de familie en aan wat een ander ervan vindt. Haar dochter denkt eerst aan zichzelf en dan pas aan de familie dat is volgens moeder Nederlands. Moeder en dochter zijn wel bezorgd over elkaar. Moeder vraagt zich bezorgd af of al dat andere wel echt goed voor haar dochter is als mens. Toch steunt ze haar door dik en dun, want ze wonen nu eenmaal hier in Nederland en daar ligt de toekomst.

Dochter maakt zich zorgen over het vele werken van haar moeder. Haar moeder is soms zo doodop dat ze niet goed rechtop kan staan. Maar ja, moeder wil blijven werken. Voor de toekomst van dochter vindt moeder het belangrijk dat ze goed leeft met haar man en kinderen. Ook moet ze blijven werken, want dat wil haar dochter zo graag. Dochter vindt het belangrijk dat haar moeder de dingen krijgt, die zij wenst, ook al denkt zij er zelf anders over. Haar moeder heeft dat verdiend na zoveel jaren hard werken en door steeds naast haar te staan. Moeder en dochter steunen elkaar bij alles. Dochter helpt vaak met administratieve zaken en moeder helpt dochter door haar te steunen. Ze zijn echte vriendinnen. Het is helemaal genieten als moeder met dochter in haar auto uit rijden gaat en als ze bij mooi weer een ijsje nemen. Moeder en dochter kijken liefdevol naar de Koran die aan de muur hangt en guitig naar elkaar. Dochter leunt genoeglijk tegen haar moeder aan. Een leuk stel, die islamitische moeder en haar dochter.

Corry Nicolay, interculturele communicatie.