19 april 2007: Uit hetzelfde hout gesneden

‘Haal er maar één uit’.
Het houten beeldje gaat door de handen van Havo-leerlingen in Leeuwarden. Een meisje zegt: ‘Lukt niet, ze zitten door elkaar heen’. ‘Dan moet je de anderen een mep geven en breken’, zegt een jongen. Waarop ik vraag: ‘Wil je dat?’ ‘Best jammer, doe maar niet’, gniffelt hij. ‘Hoe komen ze door elkaar? Hoe zijn ze gemaakt?’ ‘Ze zijn uit hetzelfde hout gesneden’, ziet iemand. ‘Best knap gemaakt door mensen uit Malavië’, vinden we allemaal. En kijk naar de witte en zwarte jongeren, samen een etnische rijkdom aan Leeuwarder jeugd.
‘Kijk’, roept een meisje dat het beeld heen en weer draait, ‘ze zijn los van elkaar en toch kunnen ze niet zonder elkaar, ze houden elkaar in evenwicht’.

Straks op Koninginnedag vieren we met ons allen feest, al die verschillende mensen die uit hetzelfde mensenhout zijn gesneden. Bahá’i’s, die hun Ridvŕn-dagen beleven, mensen met Turkse en Molukse achtergrond die hun Atatürk en MRS dag hebben gedeeld, samen met de kleurrijke stoet van mensen die dan door Leeuwarden paradeert. Want samen leven we, ieder met letterlijk onze eigen aardigheden.
Een leerling vraagt zich serieus af of alles niet veel gemakkelijker zou gaan als al die verschillende eigen aardigheden niet bij mensen zouden horen.

Hierover vertelt een nieuwsgierig oosters verhaal. Wijsheid en humor worden door elkaar geweven, zodat je kunt leren met een glimlach. Het verhaal over de duif en de havik:
Iemand vindt een havik die een kromme snavel en klauwen heeft.
Omdat hij alleen maar iets van duiven weet, denkt hij dat de vogel mismaakt is.
Hij bewerkt de klauwen en de snavel net zolang totdat de vogel 'normaal' is.
Het beschadigde leven heeft zo geen leven.
Hetzelfde doe je wanneer je andere mensen met hun cultuur en levensovertuiging probeert aan te passen aan je eigen vooropgezette ideeën.
Je kunt elkaar daarbij beschadigen en verminken. En beschadigd leven heeft geen leven.

Advies: je kunt proberen je kennis, geloof en vaardigheden te verbeteren, maar wanneer andere basiskennis ontbreekt kun je opgemerkt schade aanrichten. Wie dát in de gaten krijgt, begint pas echt aan de uitdaging om elkaar te leren kennen en waarderen.
‘Maar die drie mensen in dat beeld zijn gelijk’, roept een slimmerik. Bij goed kijken worden toch verschillen zichtbaar. Ze lijken wel op elkaar, maar hebben ieder hun eigen gelaatstrekken. ‘Dus met onze rasti haren, blonde slierten, piercings, korte en lange kleren, hoofddoekje en de tulband van mijn opa, kunnen we elkaar in evenwicht houden ...’
‘Aan m’n hoela …’
‘Hoewel …’
Onze vroegere Koningin Juliana had het door toen ze zei: ‘De uitdaging van het gewone leven op zich nemen kan een heldendaad zijn’.