In kleurrijk Nederland vieren en herdenken ook in 2018, inwoners vanuit hun geloof en culturele eigenheid geloofsfeesten en gedenkdagen. Het Westen baseert zich op het ‘zonnejaar’, wat 365 dagen heeft.
Andere godsdiensten en levensbeschouwingen volgen het ‘maanjaar’, wat door de cyclus van de maan zo'n 12 dagen korter is. Hierdoor schuiven elk jaar de Islamitische en Hindoestaanse feesten vooruit.
En door de maanstanden schuiven de Joodse, Boeddhistische en enkele Christelijke feesten iets vooruit of achteruit.
Er zijn ook meerdere jaartellingen omdat iedere godsdienst zich baseert op een eigen ontstaansjaar.
- 1: Nieuwjaar.
Het westerse jaar 2018 begint. Op deze nationale vrije dag zijn scholen en bedrijven gesloten.
- 1: Maria, moeder van God, Katholieke Christenen.
Gevierd wordt dat Maria, uit wie Jezus werd geboren, de moeder van Gods Zoon is.
- 3: Dag van de Revolutie, Palestijnen.
De oprichting van de Palestijnse Bevrijdingsbeweging (PLO) wordt herdacht.
- 6: Driekoningen of Epifanie: Christenen.
Centraal staat dat de drie Wijzen uit het Oosten het kindje Jezus in Bethlehem begroeten waarbij zij zich laten leiden door een heldere ster. Gevierd wordt Gods verschijning in Jezus.
- 6: La Befana, Italianen.
Bij dit Kinderfeest is La Befana een goede oude heks die rondvliegt op een bezemstaal en snoep uitdeelt aan kinderen. Kinderen hangen hun sok aan de schoorsteen waarin ze cadeaus krijgen, stoute kinderen krijgen houtskool.
- 7 / 8: Kerstfeest, Christenen Russisch Orthodoxe Kerken.
De geboorte van Jezus als Zoon van God wordt gevierd, waardoor het Licht van God het duister van de wereld openbreekt.
- 14: Nieuwjaar, Christenen Russisch Orthodoxe Kerken.
Het jaar 2018 begint.
- 17: Wereldreligiedag: Bahai’i gelovigen.
In 1949 heeft de Nationale Geestelijke Raad van de Bahai’ beweging deze dag in de Verenigde Staten ingesteld. De verschillende wereldreligies zijn voor de Baha’i gelovigen gelijkwaardig.
- 21 - 28: Week van gebed, Christenen.
Het thema 'Recht door zee’, gaat over de vrijheid van slavernij. Het haakt aan op het danklied van Mozes en Mirjam na de uittocht uit slavernij in het Bijbelboek Exodus en is dit jaar afkomstig uit het Caribisch gebied.
- 21 - 9 febr, Basant Panchami: Hindoes.
De komst van de lente wordt ingeluid. Op de vijfde dag van de Hindoestaanse maand Maagh wordt begonnen met het opbouwen van de holikâ. Deze brandstapel stelt het kwaad in de wereld en in de mens voor en wordt vooraf aan het Holi-feest aangestoken.
- 24: Verlichting Boeddha.
Op de 8e dag van de 12e Chinese maanmaand wordt de verlichting van de Boeddha herdacht.
- 31: Toe Bisjwat, Bomenfeest Joden.
De 15e dag van de maand Sjewat wordt het nieuwjaar voor de bomen genoemd (Rosj Hasjana La'ielanot). Oorspronkelijk werd de oogst naar de Tempel gebracht. Nu wordt deze dag gevierd door het eten van fruit dat in Israël verbouwd wordt. Door schoolkinderen worden bomen geplant.
- 31: Boeddhistisch Nieuwjaar/Mahayana.
Tibetaans nieuwjaar (Lo Sar), wordt 15 dagen gevierd, waarvan de eerste 3 de belangrijkste zijn. De Mahayana boeddhisten vieren het nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2018, de ‘Wereld Feesten Almanak 2018’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)