De tweede maand van onze westerse jaartelling was vorig jaar een bescheiden maand. Door het heen en weer schuiven van veel feest- en gedenkdagen is het jaar een royalere maand.
- 10: Chinees Nieuwjaar.
Het traditionele Chinese nieuwe jaar begint bij de 2e nieuwe maan. Het is een van de grootste feestdagen van het jaar. Het huis wordt schoongemaakt en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus ingepakt in rood papier (de kleur van geluk) en oorverdovend vuurwerk wordt afgestoken.
- 10 - 12: Carnaval, Christenen.
Dit van oorsprong Katho¬lieke feest wordt steeds vaker ook in niet Katholieke streken gevierd. Het feest van gelijkheid voor God, wil de maatschap¬pelijke ongelijkheid overstijgen en daarmee ter discussie stellen. Mensen verkleden zich en vieren met elkaar een feest van grappen en grollen. In plaats van een processie is er een carnaval¬ optocht. Na Carnaval begint de Vastenperiode.
- 13: Aswoensdag, Christenen.
Vooral in Katholieke kerken krijgen gelovigen een askruisje op hun voorhoofd.
- 14 Valentijnsdag
De oudste verwijzingen naar Valentijnsdag dateren uit Engeland uit de vijftiende eeuw. Geliefden gaven elkaar een ‘Valentine’, een cadeau. In Nederland is Valentijnsdag pas bekend sinds de jaren zestig van de vorige eeuw.
- 15: Holika - Basant Panchami: Hindoes.
De komst van de lente wordt ingeluid. Op de vijfde dag van de Hindoestaanse maand Maagh wordt begonnen met het opbouwen van de holika. De brandstapel stelt het kwaad in de wereld voor, met name in de mens en wordt vooraf aan het Holi-feest aangestoken. .
- 15: Sterven van Boeddha / Parinirvana.
Door de Mahayana-boeddhisten afkomstig uit Japan en Taiwan, wordt het sterven van de Boeddha herdacht.
- 16: Yan Yat - ieders verjaardag, Chinezen.
Bij de schepping van hemel en aarde is op de 7e dag de mens werd geboren. Op deze dag is iedereen jarig. Op de 7e dag van het Lentefestival wordt dit gevierd. Men eet op Yan Yat zeer dun gesneden rauwe vis, want wie dat op deze dag eet leeft langer.
- 17: Begin Veertigdagentijd/Lijdenstijd voor Katholieke en Protestantse Christenen.
Veertig dagen bereiden Christenen zich voor op het Paasfeest. Tijdens kerkdiensten wordt uit de lijdensverhalen van Jezus gelezen. Om het altaar hangt een zgn. hongerdoek wat de honger naar rechtvaardigheid en heelheid op aarde, met de daarvoor noodza¬kelijke soberheid, symboliseert.
- 21 Sint Piter, inwoners Grou.
Het Friese plaatsje Grou in Friesland is de enige plaats in Nederland waar geen Sinterklaasfeest wordt gevierd. Op 21 februari komt Sint Piter, net als Sinterklaas, met de boot aan en wordt hij geholpen door een zwarte knecht. Hij rijdt echter op een zwart paard en draagt een witte mantel.
- 23 - 24: Poerim (Lotenfeest), Joden.
Het Tenach-boek Esther wordt gele¬zen waarin Esther voor haar volk opkomt omdat Haman het wil vernietigen. De Joden blijven hierdoor ge¬spaard en danken God daarvoor. Het is een blij feest. Ook worden speciale koekjes, Hamansoren, gegeten
- 24: Lantaarnfeest, Chinezen/Boeddhisten.
Tijdens dit feest voelen de mensen zich nauw verbonden met de geesten van hen die zijn gestorven. Kinderen maken 's avonds met prachtige lantarentjes de straten ‘onveilig’. Overdag bezoekt men de graven. Ook wordt stilgestaan bij de relatie met de natuur.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2013, de ‘Wereld Feesten Almanak 2013’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)