De tweede maand van onze westerse jaartelling vouwt dit jaar een bescheiden kleurrijke waaier van vieren en gedenken open.
- 5: Chinees Nieuwjaar.
Het traditionele Chinese nieuwe jaar begint bij de 2e nieuwe maan en wordt gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De kleur rood verdrijft deze dieren en is de kleur van geluk.Het huis wordt schoongemaakt en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus ingepakt in rood papier en oorverdovend vuurwerk wordt afgestoken.
- 10 febr: Basant Panchami: Hindoes.
De komst van de lente wordt ingeluid. Op de vijfde dag van de Hindoestaanse maand Maagh wordt begonnen met het opbouwen van de holikâ. Deze brandstapel stelt het kwaad in de wereld en in de mens voor en wordt vooraf aan het Holi-feest aangestoken.
- 11: Yan Yat - ieders verjaardag, Chinezen.
Bij de schepping van hemel en aarde is op de 7e dag de mens geboren. Op deze dag is iedereen jarig, wat op de 7e dag van het Lentefestival wordt gevierd met het eten van zeer dun gesneden rauwe vis. Wie dat op deze verjaardag eet zal langer leven.
- 14 Valentijnsdag
De oudste verwijzingen naar Valentijnsdag komen uit Engeland rond de 15e eeuw. Geliefden gaven elkaar een ‘Valentine’, een cadeau. In Nederland is Valentijnsdag pas bekend sinds de jaren zestig van de vorige eeuw.
- 15: Parinirvana, het sterven van Boeddha.
Door de Mahayana-boeddhisten afkomstig uit Japan en Taiwan, wordt het sterven van de Boeddha herdacht.
- 19: Lantaarnfeest, Chinezen/Boeddhisten.
Op de dag van volle maan voelen de mensen zich tijdens dit feest nauw verbonden met de geesten van hen die zijn gestorven. Kinderen maken 's avonds met prachtige lantarentjes de straten ‘onveilig’. Overdag bezoekt men de graven. Ook wordt stilgestaan bij de relatie met de natuur.
- 21: Sint Piter, inwoners Grou.
Het Friese plaatsje Grou in Friesland is de enige plaats in Nederland waar geen Sinterklaasfeest wordt gevierd. Sint Piter komt net als Sinterklaas, met de boot aan en wordt geholpen door een knecht. Hij rijdt op een zwart paard en draagt een witte mantel.
- 25: Herdenking Februari staking.
Tijdens de 2e Wereldoorlog legde de bevolking van Amsterdam op 25 februari 1941 het werk neer uit protest tegen de razzia op Joodse stadgenoten. Bij het beeld van 'De Dokwerker' wordt elk jaar stil gestaan bij de blijvende strijd tegen fascisme en racisme.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2019, de ‘Wereld Feesten Almanak 2019’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)