ls een kleurrijke regenboog lichten in maart veel religieuze, levensbeschouwelijke en internationale dagen op. Meerdere dagen zijn belangrijk voor de beleving van onze democratische samenleving en voor de wereld waarin we leven.
- 1: Wereldsgebedsdag, Christenen.
In kerken wordt stilgestaan bij en gebeden voor de verhoudingen tussen de volkeren in heel de wereld.
- 2 - 4: Carnaval, Christenen.
Dit van oorsprong Katholieke feest wordt steeds vaker ook in niet Katholieke streken gevierd. Het feest van gelijkheid voor God, wil de maatschappelijke ongelijkheid overstijgen en daarmee ter discussie stellen. Mensen verkleden zich en vieren met elkaar een feest van grappen en grollen. In plaats van een processie is er een carnaval optocht. Na Carnaval begint de Vastenperiode.Wanneer valt Maha Shivratri? Wanneer is Maha Shivratri? Datum Maha Shivratri Wereld 2006. Datum Maha Shivratri Wereld 2007. Datum Maha Shivratri Wereld 2008. Datum Maha Shivratri Wereld 2009. Datum Maha Shivratri Wereld 2010. Datum Maha Shivratri Wereld 2011.
- 5: Aswoensdag, Christenen.
Vooral in Katholieke kerken krijgen gelovigen een askruisje op hun voorhoofd.
- 8: Internationale Vrouwendag.
Op 8 maart 1910 demonstreerden textielarbeidsters in Chicago tegen de 12-urige werkdag, lage lonen en slechte werkomstandigheden. In datzelfde jaar is deze dag uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Bevrijding van Vrouwen’. In veel landen vieren vrouwen uit verschillende culturen deze dag samen in onderlinge verbondenheid.
- 9: Begin Veertigdagentijd/Lijdenstijd voor Katholieke en Protestantse Christenen.
Veertig dagen bereiden Christenen zich voor op het Paasfeest. Tijdens kerkdiensten wordt uit de lijdensverhalen van Jezus gelezen. Om het altaar hangt een zgn. hongerdoek wat de honger naar rechtvaardigheid en heelheid op aarde, met de daarvoor noodzakelijke soberheid, symboliseert.
- 12: Biddag voor Gewas en Arbeid: Christenen.
Vooral in de Protestantse kerken wordt gebeden voor de nieuwe groei van de gewassen op het veld en dat de arbeid die de mensen verrichten gezegend mag worden.
- 15: Holikâ Dahan, Hindoes.
Op de laatste dag van de Hindoestaanse kalender wordt de Holikâ, symbool van het kwaad, verbrand, zodat het goede wat de mens in zich draagt mag overwinnen.
- 16: Holi Phagvâ, Hindoes.
Na Holikâ begint het Hindoestaanse jaar 2071. Het is een lentefeest van eenheid en gelijkheid. Mensen bepoederen zich, besprenkelen elkaar met gekleurd water en eau de cologne en wensen elkaar Subh Holi, een voorspoedig nieuwjaar, toe.
- 16 - 17: Poerim (Lotenfeest), Joden.
Het Tenach-boek Esther wordt gelezen waarin Esther voor haar volk opkomt omdat Haman het wil vernietigen. De Joden blijven hierdoor gespaard en danken God daarvoor. Het is een blij feest. Speciale koekjes, Hamansoren, worden gegeten.
- 17: Sint Patrick’s dag, Katholieke Christenen.
De 16-jarige Romeinse Patricius (385 - 461) werd ontvoerd en in Ierland als slaaf verkocht. Hij wist dankzij zijn geloof zijn haat tegen de mensen die hem hadden geroofd en verhandeld te overwinnen. Hij werd tot eerste bisschop van Ierland gewijd. Patricius schreef een reiszegen voor onderweg in het leven die ook nu nog wordt gebruikt.
- 18: Dia di Himno i Bandera, Arubanen.
Herdenking van het verkrijgen van de status aparte. Deze nationale Arubaanse feestdag (Arubadag) wordt sinds 1976 gevierd.
- 20: Nationale Boomfeestdag.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties sloeg alarm door de enorme ontbossing. Daarom is Boomfeestdag een Boomplantdag geworden. Elk jaar worden door meer dan 150.000 kinderen, honderdduizenden bomen en struiken geplant.
- 21: Nevruz, Koerden, Iraniërs,
Afghanen en Bahá’i Gemeenschap. Volgens de oude Perzische kalender begint het nieuwe jaar met de lente. Voor Koerden, Iraniërs en Afghanen begint het jaar 1392 en voor de Bahá’i Gemeenschap het jaar 170.
- 21: Feest van Ridvàn: Bahá’i Gemeenschap.
Bahá’ulláh, grondlegger van het Bahá’i-geloof, maakte in 1863 zijn boodschap aan de mensheid bekend in de Tuin van Ridvàn (Paradijs), vlak bij Bagdad.
- 21: Internationale dag ter bestrijding van Racisme en Discriminatie.
In 1960 was in Sharpeville, Zuid-Afrika, een vreedzame demonstratie van zwarte mensen tegen de pasjeswet. Er werden 70 demonstranten vermoord, waarna de Verenigde Naties deze internationale dag heeft ingesteld.
- 21: Molukkers. Herdenking van de komst van de Knil-militairen naar Nederland.
De ‘Kota Intern’ voer in 1951 de haven van Rotterdam binnen met Ambonese ex-Knil-militairen en hun gezinnen voor een tijdelijk verblijf in Nederland. Velen hebben zich blijvend in Nederland gevestigd.
- 23: Cocuk Bayrami, Turken.
In 1920 riep Mustafa Kemal Atatürk het eerste onafhankelijke parlement bijeen. Atatürk riep deze dag uit tot dag voor het kind. In Nederland dragen kinderen Turkse gedichten voor en vieren feest.
- 25: Maria boodschap: Christenen.
Vooral in de Katholieke kerken wordt herdacht dat de engel Gabriël aan Maria vertelde dat zij de moeder van Jezus zou worden.
- 30 – 7 april: Navaratri, Hindoes – eerste periode.
Tijdens het vasten (geen vlees en drank) staat de vrouwelijke kant van Shiva centraal, de herscheppende kracht van het goede en het vernietigen van het kwade.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2014, de ‘Wereld Feesten Almanak 2014’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)