In deze maand vallen door het heen en weer schuiven veel feest- en gedenkdagen. Ook zijn enkele dagen belangrijk voor de beleving van onze democratische samenleving en voor de menswaardigheid wereldwijd.
- 1: Holikâ Dahan, Hindoes.
Op de laatste dag van de Hindoestaanse kalender wordt de Holikâ, symbool van het kwaad, verbrand, zodat het goede wat de mens in zich draagt mag overwinnen.
- 2: Lantaarnfeest, Chinezen/Boeddhisten.
Op de dag van volle maan voelen de mensen zich tijdens dit feest nauw verbonden met de geesten van hen die zijn gestorven. Kinderen maken 's avonds met prachtige lantarentjes de straten ‘onveilig’. Overdag bezoekt men de graven. Ook wordt stilgestaan bij de relatie met de natuur.
- 2: Wereldgebedsdag, Christenen wereldwijd.
Iedere eerste vrijdag van maart gaat het gebed de wereld rond. Deze dag wordt georganiseerd door christenvrouwen, die door gebed en actie positieve invloed willen uitoefenen op mensen en hun omgeving.
- 2- 21: Holi Phagvâ, Hindoes.
Na Holikâ begint het Hindoestaanse jaar 2076. Het is een lentefeest van eenheid en gelijkheid. Mensen besprenkelen elkaar met gekleurd water en eau de cologne en wensen elkaar Subh Holi, een voorspoedig nieuwjaar, toe.
- 8: Internationale Vrouwendag.
Op 8 maart 1910 demonstreerden textielarbeidsters in Chicago tegen de 12-urige werkdag, lage lonen en slechte werkomstandigheden. In datzelfde jaar is deze dag uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Bevrijding van Vrouwen’. In veel landen vieren vrouwen uit verschillende culturen deze dag samen in onderlinge verbondenheid.
- 14: Biddag voor Gewas en Arbeid: Christenen.
Vooral in de Protestantse kerken wordt gebeden voor de groei van de gewassen op het veld en dat de arbeid die de mensen verrichten gezegend mag worden.
- 15: Nationale Boomfeestdag.
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties sloeg alarm door de enorme ontbossing. Daarom is Boomfeestdag een Boomplantdag geworden. Elk jaar worden door meer dan 150.000 kinderen, honderdduizenden bomen en struiken geplant.
- 17: Sint Patrick’s dag, Katholieke Christenen.
De 16-jarige Romeinse Patricius (385 - 461) werd ontvoerd en in Ierland als slaaf verkocht. Hij wist dankzij zijn geloof zijn haat tegen de mensen die hem hadden geroofd en verhandeld te overwinnen. Hij werd de eerste bisschop van Ierland en schreef een reiszegen voor onderweg in het leven, die nog steeds wordt gebruikt.
- 8 - 26: Navaratri, Hindoes – 1e periode.
Tijdens het vasten (geen vlees en drank) staat de vrouwelijke kant van Shiva centraal, de herscheppende kracht van het goede en het vernietigen van het kwade.
- 19: Asmaandag,
Orthodoxe Christenen. Gelovigen krijgen gelovigen een askruisje op hun voorhoofd.
- 21: Nevruz, Koerden, Iraniërs, Afghanen en Bahá’i Gemeenschap.
Volgens de oude Perzische kalender begint het nieuwe jaar met de lente. Voor Koerden, Iraniërs en Afghanen begint het jaar 1396 en voor de Bahá’i Gemeenschap het jaar 174.
- 21: Feest van Ridvŕn: Bahá’i Gemeenschap.
Bahá’ulláh, grondlegger van het Bahá’i-geloof, maakte in 1863 zijn boodschap aan de mensheid bekend in de Tuin van Ridvŕn (Paradijs), vlak bij Bagdad.
- 21: Internationale dag ter bestrijding van Racisme en Discriminatie.
In 1960 was in Sharpeville, Zuid-Afrika, een vreedzame demonstratie van zwarte mensen tegen de pasjeswet. Er werden 70 mensen vermoord, waarna de Verenigde Naties deze internationale dag heeft ingesteld.
- 21: Molukkers.
Herdenking van de komst van de Knil-militairen naar Nederland. De ‘Kota Intern’ voer in 1951 de haven van Rotterdam binnen met Ambonese ex-Knil-militairen en hun gezinnen voor een tijdelijk verblijf in Nederland. Velen hebben zich blijvend in Nederland gevestigd.
- 24: Verjaardag Kwan Yin , Chinese Bodhisattva Boeddhisten.
Op de 19e dag van de 6e Chinese maand wordt Kwan Yin, de godin van de Genade, vereerd vanuit de betekenis dat er meer bijstand wordt gegeven door liefde dan door verworven verdienste.
- 25: Palmpasen, Christenen.
Herdacht wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij mensen met palmtakken zwaaiden. Kinderen maken een 'Palmpasenkruis', een met smakelijke symbolen versierd houten kruis.
- 25 -13 apr: Râma Navami, Hindoes.
Geboortedag van Ram, de 7e incarnatie van Vishnu. De hindoes beschouwen Ram als de ideale vredelievende mens en koning. In tempels wordt uit de Ramayana gelezen.
- 29: Witte Donderdag, Christenen.
Op de avond vooraf aan zijn gevangenneming, deelde Jezus een maaltijd met zijn 12 leerlingen. In veel kerken wordt Heilig Avondmaal gevierd.
- 30: Goede Vrijdag, Christenen.
In kerken wordt gelezen over de kruisiging en het sterven van Jezus op de berg Golgotha. De Paaskaars wordt gedoofd.
- 31: Stille Zaterdag, Christenen.
Op de avond vooraf aan Pasen komen gelovigen in kerken samen voor een wake.
- 31 – 7 apr: Pesach, Joden.
Op Pesach, het Joodse Paasfeest, wordt de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht. Na zo'n 400 jaar slavernij wordt het volk door Mozes uit Egypte geleid naar het beloofde land Israël. Alleen ongedesemde levensmiddelen zonder gist worden gegeten.
- 31: Hanuman Jayanti, Hindoes.
De geboorte van de god Hanuman wordt gevierd, de beschermer tegen en verdrijver van kwade geesten en demonen.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2018, de ‘Wereld Feesten Almanak 2018’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)