De maand april vouwt dit jaar een kleurrijke waaier van nationale en religieuze feest- en gedenkdagen open. Voor het eerst wordt Koningsdag gevierd.
- 1:
‘Juf, uw schoenveter zit los.’ Als juf dan naar haar schoen kijkt, klinkt er uit vele kelen: ‘Eén april !’ Op deze dag mag je anderen op een grappige manier voor de gek houden. Want tot 1562 begon het nieuwe jaar op 1 april. Paus Gregorius besloot toen dat er een kalender moest komen die gelijk liep met de zon en daarna begon het Westerse nieuwe jaar op 1 januari. Maar de ‘grapjesdag’ is blijven bestaan.
- 5: Qing Ming (Gravenfeest), Chinese Boeddhisten.
De graven van voorouders worden schoongemaakt en vereerd. De familie viert, in verbondenheid met de overleden voorouders, het geschenk van leven.
- 7: Râmnawmi, Hindoes.
Geboortedag van Ram, de zevende incarnatie van Vishnu. De hindoes beschouwen Ram als de ideale vredelievende mens en koning. In tempels worden speciale diensten gehouden, waarbij uit de Ramayana wordt gelezen.
- 8 : Geboorte Boeddha, Mahayana-boeddhisten afkomstig uit Japan en Taiwan.
Elk jaar herdenken zij op deze dag de geboorte van de Boeddha.
- 9: Internationale dag Arya Samaj, Hindoes.
Gevierd wordt de verbondenheid met en verantwoordelijkheid van mensen tegenover het universum.
- 13: Palmpasen, Christenen.
Herdacht wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem, waarbij mensen met palmtakken zwaaiden. Kinderen maken een 'Palmpasenkruis', een met lekkere symbolen versierd houten kruis.
- 14: Hanuman Jayanti, Hindoes.
De geboorte van de god Hanuman wordt gevierd. Hij wordt aangeroepen als beschermer tegen en verdrijver van kwade geesten en demonen.
- 14: Sederavond, Joden.
Op de vooravond van Pesach wordt over de uittocht uit Egypte verteld. Voedsel wordt gegeten waardoor je aan die tijd moet terugdenken, bijvoorbeeld de bittere mierikswortel. Daarna worden lekkere dingen gegeten.
- 15 – 21: Pesach, Joden.
Op Pesach, het Joodse Paasfeest, wordt de uittocht van het Joodse volk uit Egypte herdacht. Na een periode van ongeveer 400 jaar slavernij wordt het
volk door Mozes uit Egypte geleid naar het beloofde Land Israël. Met Pesach mogen alleen ongedesemde levensmiddelen zonder gist gegeten worden.
- 17: Witte Donderdag, Christenen.
Op de avond vooraf aan zijn gevangenneming, deelde Jezus een maaltijd met zijn 12 leerlingen. In veel kerken wordt Heilig Avondmaal gevierd.
- 18: Goede Vrijdag, Christenen.
In kerken wordt gelezen over de kruisiging en het sterven van Jezus op de berg Golgotha. De Paaskaars wordt gedoofd.
- 19: Stille Zaterdag, Christenen.
Op de avond vooraf aan Pasen komen gelovigen in kerken samen voor een wake.
- 20 - 21: Pasen, Christenen en Orthodox Pasen.
Jezus overwint de dood en wordt als eerste door Maria herkend. Door de opstanding van Jezus vertrouwen Christenen op een leven na het leven op aarde en zij mogen het Geschenk van genade en vergeving ontvangen.
- 21: Feest van Ridvŕn, Baha’i Gemeenschap.
Bahá’ulláh, grondlegger van het Bahái-geloof, maakte in 1863 zijn boodschap aan de mensheid bekend in de Tuin van Ridvŕn (Paradijs), vlak bij Bagdad.
- 23: Cocuk Bayrami, Turken.
In 1920 riep president Mustafa Kemal Atatürk het eerste onafhankelijke parlement bijeen. Atatürk riep deze dag uit tot dag voor het kind. In Nederland dragen kinderen turkse gedichten voor en vieren uitbundig feest.
- 25: Proclamatie van de RMS, Molukkers.
In 1950 maakten de Molukkers zich los van Indonesië en werd op Ambon de Republiek Maluku Selatan (RMS) uitgeroepen.
- 26: Koningsdag.
Eerste viering van de verjaardag van Koning Willem Alexander. Scholen en bedrijven zijn gesloten en op straat zijn vrijmarkten en volksfeesten die een multicultureel karakter hebben.
- 27: Jom Ha Sjoa, Joden.
Op de ‘Dag van de Vernietiging, de Holocaustdag’ wordt het vermoorden en vernietigen van 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945 herdacht.
Corry Nicolay is predikant, werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2014, de Wereld Feesten Almanak 2014 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)