In deze maand herdenken we oorlogsslachtoffers en staan stil bij leven in vrijheid vandaag de dag. Ook worden verschillende geloofs- en cultuurdagen herdacht of gevierd.
- 1: Internationale Dag van de Arbeid.
Een herdenkingsdag voor hen die zijn omgekomen in de strijd voor de emancipatie van arbeiders. In 1889 is deze dag ingesteld door het Internationale Socialisten Congres.
- 16: Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen), Turkse Moslims.
De 1e nacht van donderdag op vrijdag van de 7e maand Radjab wordt herdacht dat de moeder van Mohammed, de Grote Profeet, deze nacht zwanger werd.
- 4: Nationale Dodenherdenking, Nederlanders.
Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en van latere oorlogen, worden herdacht met stille tochten. Bloemen worden bij monumenten en oorlogsgraven gelegd. Om 20.00 uur neemt het hele land twee minuten stilte in acht. Ook het openbaar vervoer staat dan stil.
- 5: Nederlandse Nationale Bevrijdingsdag.
Viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog met straat- en volksfeesten. Ook wordt stilgestaan bij het leven in vrijheid en wat dat vraagt van de burgers en van de hele samenleving.
- 5: Jon ha-atsmaoet, Joden.
Op Onafhankelijkheidsdag wordt de geboorte van de staat Israël in 1948 gevierd.
- 6: Geboorte van Boeddha.
Op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand herdenken de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van Boeddha.
- 11: Moederdag.
Deze dag is door de commercie ingesteld. Moeders en anderen die als een moeder voor kinderen zorgen, worden verwend met cadeautjes en lieve attenties.
- 11 – 14: IJsheiligen.
IJsheiligen is een bekend begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten hierover dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius en we vieren hun naamdagen. De naam ijsheiligen wijst op het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan veel schade aanrichten.
- 13: Wesak, Boeddhisten.
De Boeddha dag valt op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender). Theravada-boeddhisten herdenken overal ter wereld de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha.
- 15: Pattimuradag, Molukkers.
Pattimura (Thomas Matulesia) was de leider van de opstand tegen het Nederlandse gezag op de Molukken in 1817.
- 25: Lailat al Miraadj/Mirac Kandili, Moslims.
's Nachts wordt de nachtelijke hemelreis herdacht van de Profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en vervolgens naar de hemel.
- 28 Jom Jeroesjalaiem, Joden.
De inname van de oude stad Jeruzalem op 7 juni 1967 wordt herdacht.
- 29: Hemelvaartsdag, Christenen.
Veertig dagen na Pasen wordt Jezus Christus opgenomen in het hemelse, bij God. In verschillende kerken zijn kerkdiensten.
- 29: Hemelvaart Bahá’u’lláh, Bahá’i Gemeenschap.
Na vele verbanningen is Bahá’u’lláh, de stichter van het Bahá’i-geloof, in 1892 te Bahji in Israël overleden. In de stad Haďfa staat in een paradijselijke tuin een Bahá’i- heiligdom ter ere van Bahá’u’lláh.
Corry Nicolay is predikant, werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2014, de Wereld Feesten Almanak 2014 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)