Dit jaar vallen door de maanstand veel geloofsfeesten in mei. Omdat het islamitische maanjaar 12 dagen korter is schuiven deze feesten elk jaar vooruit.
We herdenken ook oorlogsslachtoffers en staan stil bij het leven in vrijheid vandaag de dag.
- 1: Internationale Dag van de Arbeid.
Een herdenkingsdag voor hen die zijn omgekomen in de strijd voor de emancipatie van arbeiders en van hoop op een rechtvaardige samenleving. In 1889 is deze dag ingesteld door het Internationale Socialisten Congres.
- 1: Lailat-ul-Baraat - nacht van de Lotsbezegeling, Moslims.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Ook wordt gebeden voor de Ramadan die deze maand begint.
- 1: Wesak, Boeddhisten.
De geboorte, verlichting en dood van Boeddha wordt door de Theravada-Boeddhsten overal ter wereld herdacht.
- 4: Nationale Dodenherdenking, inwoners van Nederland.
Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en van latere oorlogen, worden herdacht met stille tochten. Bloemen worden bij monumenten en oorlogsgraven gelegd. Om 20.00 uur neemt het hele land twee minuten stilte in acht.
- 5: Nederlandse Nationale Bevrijdingsdag.
Viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 met straat- en volksfeesten. De laatste jaren wordt ook stilgestaan bij het leven in vrijheid en wat dat vraagt van de burgers en de samenleving.
- 10: Hemelvaartsdag, Christenen.
Veertig dagen na Pasen wordt Jezus Christus opgenomen in het hemelse, bij God. In verschillende kerken zijn kerkdiensten.
- 11 – 14: IJsheiligen.
De eerste berichten over ijsheiligen dateren rond het jaar 1000. De ijsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius en we vieren hun naamdagen. Zij wijzen op het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas dat in deze tijd in volle bloei staat.
- 13: Moederdag.
Deze dag is door de commercie ingesteld. Moeders en anderen die als een moeder voor kinderen zorgen, worden verwend met cadeautjes en lieve attenties.
- 13: Jom Jeroesjalajiem, Joden.
Herdacht wordt de bevrijding van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse oorlog. Gevierd wordt de eenwording van Jeruzalem.
- 15: Pattimuradag, Molukkers.
Pattimura (Thomas Matulesia) was de leider van de opstand tegen het Nederlandse gezag op de Molukken in 1817.
- 16 – 14 juni: Ramaden / Ramzaan, Moslims.
De 9e maand van het islamitische jaar heet Ramadan. Moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Kinderen proberen enkele dagen te vasten, zij zijn daar vrij in. Zwangere vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, zij halen dit later in. De hele Koran wordt gereciteerd, elke nacht het 1/30e deel. Het is een tijd van bezinning waarbij sterk de onderlinge verbondenheid wordt ervaren.
- 19: Luilak.
Het niet-christelijke feest wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Langslapers en te laatkomers worden bespot. Jongeren staan heel vroeg op en proberen iedereen wakker te maken door aan te bellen en lawaai te maken.
- 20 - 21: Pinksterfeest, Christenen.
Tien dagen na Hemelvaart en dus 50 dagen na Pasen ontvingen Jezus zijn discipelen de Heilige Geest. Ze stonden 'in vuur en vlam'. Aan mensen uit verschillende landen vertelden ze, ieder in hun eigen taal, dat God als Heilige Geest in het hart van mensen wil wonen en door hen wil werken.
- 20 - 21: Sjavoeot - Wekenfeest, Joden.
Gevierd wordt de ontvangst van de Tora en de Tien Geboden op de berg Sinaï zo'n 3000 jaar geleden en 7 weken na de Uittocht uit Egypte. De eerste oogst wordt als Goddelijk geschenk naar de Tempel gebracht.
- 22: Geboorte van Boeddha.
Op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand wordt de geboorte van Boeddha herdacht.
- 31: Corpus Christi, Sacramentsdag Katholieke Christenen.
Op de 10e dag na Pinksteren wordt de instelling van de eucharistie gevierd. De zondag erna wordt in de kerk brood gegeten en wijn gedronken. Dit verwijst naar Jezus zijn lichaam en bloed voor het heil van de mensen.
- 27 - 28: Pasen, Orthodoxe Christenen.
Zie 20 mei
- 29: Hemelvaart Bahá’u’lláh, Bahá’i Gemeenschap.
Na vele verbanningen is Bahá’u’lláh, de stichter van het Bahá’i-geloof, in 1892 te Bahji in Israël overleden. In de stad Haïfa staat in een paradijselijke tuin het Bahá’i- heiligdom ter ere van Bahá’u’lláh.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2018, de ‘Wereld Feesten Almanak 2018’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)