In ons kleurrijke Nederland vallen dit jaar in deze maand een bescheiden aantal religieuze en enkele culturele dagen.
- 1: Wesak, Boeddhisten.
De Boeddha dag valt op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de Hindoe kalender). Theravada-boeddhisten herdenken overal ter wereld de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha.
- 1: Dag van het kind, Kaapverdianen.
Een dag met culturele- en sportevenementen voor en door kinderen.
- 2: Lailat-ul-Baraat, Moslims.
In de nacht van de Lotsbezegeling stelt Allah vast wie er in het komend jaar zullen sterven en geboren zullen worden. Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. In de moskee wordt ook gebeden voor de Ramadan die deze maand begint.
- 4: Corpus Christi, Sacramentsdag Katholieke Christenen.
Op de 10e dag na Pinksteren wordt de instelling van de eucharistie gevierd. De zondag erna wordt in de kerk brood gegeten wat verwijst naar Jezus zijn lichaam en wijn gedronken wat verwijst naar het bloed van Jezus voor het heil van de mensen.
- 5: Milan Ka Dien, Hindoestanen.
Op deze Immigratiedag wordt herdacht dat op 5 juni 1873 voor het eerst het slavenschip 'Lalla Rookh' met Hindoestaanse vrouwen en mannen uit India, in Suriname aankwam.
- 18 – 17 juli: Ramaden / Ramzaan, Moslims.
De 9e maand van het islamitische jaar heet Ramadan. Moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Kinderen proberen enkele dagen te vasten, zij zijn daar vrij in. Zwangere vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, zij halen dit later in. Tijdens de vastenmaand wordt de hele Koran gelezen, elke nacht het 1/30e deel. Het is een tijd van bezinning waarbij sterk de onderlinge verbondenheid wordt ervaren.
- 20: Internationale dag van de vluchteling.
Stil wordt gestaan bij het fundamentele recht van ieder mens om in vrede en veilig te leven en te wonen op aarde.
- 20: Duang Yang Jie, Chinezen.
Tijdens het Drakenbootfeest wordt de dood van Chu Yuen, staatsman en dichter uit de 3e eeuw, herdacht. Hij verdronk zichzelf uit protest tegen de corrupte regering. Later werd zijn oprechtheid ontdekt en sindsdien worden voor zijn ziel rijstknoedels in de rivier geworpen.
- 21: Wereld-Humanisme dag.
De langste dag van het jaar is gekozen voor de 'Internationale dag van het Humanisme', als teken van levensoptimisme. Overal ter wereld vieren Humanisten deze dag.
- 21: Vaderdag, inwoners van Nederland.
Deze dag is door de commercie ingesteld. Vaders en mensen die als een vader zijn, worden verwend met cadeautjes.
- 27: Roze zaterdag.
De laatste zaterdag van juni is de dag van actie voor, informatie over en viering van homorechten.
- 27: Nederlandse Veteranendag.
Deze dag is als eerbetoon voor degenen die zich ingezet hebben in dienst van de vrede.
Corry Nicolay is PKN predikant Interreligieuze Communicatie. Ze werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2015, de Wereld Feesten Almanak 2015 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)