Veel religieuze feest- en gedenkdagen volgen de maanstand waardoor ze elk jaar vooruit of heen en weer schuiven. Daardoor vallen bijzondere feest- en gedenkdagen dit jaar in dezelfde maand.
- 1: Keti Koti, Surinamers.
'Keti Koti' betekent 'verbreken van de kettingen'. Met name de creoolse Surinamers herdenking op deze 'Dag der Vrijheden' de af-schaffing van de slavernij in 1863, met muziek en dans. De dag wordt gevierd als een ‘Dag van Eenheid’ tussen mensen.
- 2: Día di Himno i Bandera.
Deze 'Curoçaodag' is een nationa¬le feestdag op Curaçao.
- 5: Onafhankelijkheidsdag, Kaapverdianen.
In 1975 werd Kaap-verdië onafhankelijk van Portugal.
- 9 – 8 augustus: Ramaden / Ramzaan, Moslims.
De 9e maand van het islamitische jaar heet Ramadan. Moslims vasten van zonsopgang tot zonson¬dergang. Kinderen proberen enkele dagen te vasten, zij zijn daar vrij in. Zwangere vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, zij halen dit later in. Tijdens de 30 dagen van de vastenmaand wordt de hele Koran gelezen, elke nacht het 1/30e deel. Het is een tijd van bezinning waarbij sterk de onderlinge verbondenheid wordt ervaren.
- 12: Duang Yang Jie, Chinezen.
Tijdens het Drakenbootfeest herdenken de Chinezen de dood van Chu Yuen, staatsman en dichter uit de 3e eeuw. Hij verdronk zichzelf uit protest tegen de corrupte regering. Later werd zijn oprechtheid ont¬dekt en sindsdien worden voor zijn ziel rijstknoedels in de rivier geworpen.
- 16: Tisah be’Av, Joden.
Stil wordt gestaan bij de verwoesting van de tempel door de Romeinen in het jaar 70 na Chr. Het is een dag van rouw waarop in de synagoge alleen de 'Ner tamied' (een soort Godslamp) brandt. Het enige wat nu nog rest van de tempel is de Klaagmuur in Jeruzalem.
- 25: Dag van Sint Jacobus, Katholieke Christenen.
Sint Jacobus is een belangrijke heilige in Spanje die bijzonder wordt vereerd in Compostela waar een basiliek aan hem is gewijd. Het overbrengen van zijn gebeente vanuit het huidige Katharinaklooster in de Sinai naar Spanje wordt herdacht.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2013, de ‘Wereld Feesten Almanak 2013’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)