Veel religieuze feest- en gedenkdagen schuiven elk jaar vooruit of heen en weer omdat ze de maanstand of het maanjaar volgen wat 12 dagen korter is. Daardoor komt in deze maand een kleurrijk palet van bijzondere dagen voor.
- 1: Keti Koti, Surinamers.
'Keti Koti' betekent 'verbreken van de kettingen'. Met name de creoolse Surinamers herdenking op deze 'Dag der Vrijheden' de afschaffing van de slavernij in 1863, met muziek en dans. De dag wordt gevierd als een ‘Dag van Eenheid’ tussen mensen.
- 2: Día di Himno i Bandera.
Deze 'Curoçaodag' is een nationale feestdag op Curaçao.
- 10: Rakshâ Bandhan, Hindoes.
Met enig ceremonieel wordt om de pols een Râkhi
(beschermingskoord) gebonden van degene op wiens bescherming men mag rekenen.
- 16 - 17: Krishna Janamashtmi, Hindoes.
De verjaardag van Krishna wordt gevierd, die samen met Râma de meest vereerde incarnatie van Vishnu is. Vishnu is de behoeder van de drie-eenheid, hij beschermt en houdt de wereld in stand en incarneert van tijd tot tijd om de mensheid te beschermen. De Bhagavad Gita ( het Lied des Heren ) en de Bhagavad Puran zijn aan Krishna gewijd.
- 20: Geboortedag Confusius, Boeddhisten en Chinezen.
Confusius leefde van 551 – 497 voor Christus. Zijn vredelievende levensfilosofie is tot een erkende leer geworden en heet het Confuïsme.
- 23: Laila-ul-Qadr, Moslims.
De nacht van de beslissing is de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan. De Openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed wordt herdacht.
- 25: Dag van Sint Jacobus, Katholieke Christenen.
Sint Jacobus is een belangrijke heilige in Spanje die bijzonder wordt vereerd in Compostela waar een basiliek aan hem is gewijd. Herdacht wordt het overbrengen van zijn gebeente vanuit het huidige Katharinaklooster in de Sinai naar Spanje.
- 27: Dag van Titus Brandsma, Katholieke Christenen.
Geboren in 1881 te Bolsward, karmeliet en priester. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen de maatregelen van de Duitse bezetter. Titus werd gearresteerd, kwam in het concentratiekamp Dachau en werd in 1942 door de kamparts met een injectie gedood. Zelfs voor zijn beulen heeft Titus gebeden. In 1985 werd hij zalig verklaard.
- 27 - 29 (of 28 - 30, afhankelijk van plaats op aarde) : Id-ul-fitr / Seker Bayrami (Suikerfeest), Moslims.
Na de vastenperiode die op 27 of 28 juni begon, vieren de moslims in islamitische landen drie dagen feest. Wanneer het feest in het weekend valt, is het mogelijk het feest in Nederland voluit te vieren. Anders is het wat passen en meten. Het huis is schoongemaakt en de mensen gaan bij elkaar op bezoek om elkaar het allerbeste te wensen. Zoete lekkernijen worden samen gegeten om de goede wensen te onderstrepen.
- 28: Geboortedag Ganesha, Hindoes.
Herdacht en gevierd wordt dat Ganesha hindernissen wegneemt en reizigers beschermt. Hindoes bidden ook tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
- 28: Maria Hemelvaart, Orthodoxe Christenen.
Het wordt gevierd in de kerk.
Corry Nicolay is predikant, werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2014, de Wereld Feesten Almanak 2014 en haar eigen ervaring.
( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)