Ruimte voor wat betekenis en zin geeft aan het leven van mensen is belangrijk voor de onderlinge vrede en het welzijn van velen. Dit jaar heeft deze maand een royaal aantal van feest- en gedenkdagen.
- 1: Keti Koti, Surinamers.
'Keti Koti' betekent 'verbreken van de kettingen'. Met name de creoolse Surinamers herdenking op deze 'Dag der Vrijheden' de afschaffing van de slavernij in 1863, met muziek en dans. De dag wordt gevierd als een ‘Dag van Eenheid’ tussen mensen.
- 1: Asalha Puja, Boeddhisten.
Herdenking door de Theravada-boeddhisten van de eerste predeking van de Boeddha in het hertenpark van Sarnath bij Benares. Tevens de herdenking van de oprichting van de sangha, de kloosterorde. Asalha Puja valt op de volle maan van de maanmaand Asadha (de 8e maanmaand van de Hindoe kalender).
- 2: Día di Himno i Bandera.
Deze 'Curoçaodag' is een nationale feestdag op Curaçao.
- 11: Nationale Sebrenica Herdenking, inwoners Nederland.
De ruim 8.000 slachtoffers van de genoicide in Sebrenica worden sinds 1997 in Den Haag herdacht.
- 14: Laila-ul-Qadr, Moslims.
De nacht van de beslissing is de 27ste en allerheiligste nacht van de islamitische vastenmaand Ramadan. De Openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed wordt herdacht.
- 18 - 20 (of 19 - 21, afhankelijk van plaats op aarde) : Id-ul-fitr / Seker Bayrami (Suikerfeest), Moslims.
Na de vastenperiode die op 27 of 28 juni begon, vieren de moslims in islamitische landen drie dagen feest. Wanneer het feest in het weekend valt, is het mogelijk het feest in Nederland voluit te vieren. Anders is het wat passen en meten. Het huis is schoongemaakt en de mensen gaan bij elkaar op bezoek om elkaar het allerbeste te wensen. Zoete lekkernijen worden samen gegeten om de goede wensen te onderstrepen.
- 21 t/m 24: Vierdaagse Nijmegen
. Tijdens deze wandelvierdaagse staat zijn ook grote Vierdaagsefeesten.
- 25: Dag van Sint Jacobus, Katholieke Christenen.
Deze belangrijke heilige uit Spanje wordt bijzonder vereerd in Compostela waar een basiliek aan hem is gewijd. Herdacht wordt het overbrengen van zijn gebeente vanuit het Katharinaklooster in de Sinai naar Spanje.
- 26 Tisah be’Av, Joden.
Stil wordt gestaan bij de verwoesting van de tempel door de Romeinen in het jaar 70 na Chr. Het is een dag van rouw waarop in de synagoge alleen de 'Ner tamied' (een soort Godslamp) brandt. Het enige wat over is van de tempel is de Klaagmuur in Jeruzalem.
- 27: Dag van Titus Brandsma, Katholieke Christenen. Geboren in 1881 te Bolsward, karmeliet en priester. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen de maatregelen van de Duitse bezetter. Titus werd gearresteerd, kwam in het concentratiekamp Dachau en werd in 1942 door de kamparts met een injectie gedood. Zelfs voor zijn beulen heeft Titus gebeden. In 1985 werd hij zalig verklaard.
- 31 t/m 2 augustus: Amsterdam Gay Pride.
Centraal staan de straatfeesten en de wereldberoemde Canal Parade op de 1e zaterdag van augustus. Homo en hetero, jong en oud, vieren samen feest dat ze zijn zoals ze zijn.
Corry Nicolay is PKN predikant Interreligieuze Communicatie. Ze werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2015, de Wereld Feesten Almanak 2015 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)