Deze maand heeft dit jaar een bescheiden aantal feest- en gedenkdagen.
- 15: Indië herdenking.
De Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands Indië wordt herdacht, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië betekende.
- 15: Maria Hemelvaart, Rooms-Katholieke Christenen.
Gevierd wordt de opneming van Maria in de hemel. In veel landen zijn processies op straat. In Nederland wordt het meestal in de kerk gevierd.
- 17: Onafhankelijkheidsdag, Indonesiërs.
In 1954 werd de republiek Indonesië door Soekarno uitgeroepen.
- 17: Valentijnsdag, Chinezen.
Deze dag valt elk jaar op de 7e dag van de 7e Chinese maanmaand.
- 19 – 23: Id-ul-Hadj, Moslims.
Islamitische vrouwen en mannen gaan op bedevaart naar Mekka. Tenminste één keer in hun leven vieren Moslims het Offerfeest in Mekka en Medina, de heilige plaatsen van de Profeet Mohammed. Deze intense geloofsbeleving geeft innerlijke rust, troost, houvast en liefdevolle kracht.
- 21 - 23: Aïd el Kedir / Id-ul-adha / Kurban Bayrami, Moslims.
Het Offerfeest is 70 dagen na de vastenmaand Ramadan. Herdacht wordt dat Abraham geloofde dat hij zijn zoon Ismaël aan God moest offeren en God dit voorkwam door een rein dier te sturen. Want mensen mogen elkaar niet offeren en doden. Een rund of schaap wordt ritueel (dus zonder te lijden) geslacht. Het vlees wordt gedeeld met familie en vrienden en geld wordt aan goede doelen en de minder bedeelden geschonken.
- 26: Rakshâ Bandhan, Hindoes.
Met enig ceremonieel wordt om de pols een Râkhi
(beschermingskoord) gebonden van degene op wiens bescherming men mag rekenen.
- 28: Maria Hemelvaart, Orthodoxe Christenen.
Zie 15 augustus.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2018, de ‘Wereld Feesten Almanak 2018’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)