Het is voor de vrede en het welzijn van velen belangrijk dat we elkaar wederzijds respecteren. En dat we ruimte geven aan dat wat betekenis en zin geeft aan het leven van mensen. In deze maand vouwt zich een kleurrijk palet van feest- en gedenkdagen open.
- 5 - 6: Rosj Ha Sjana, Joden.
Op dit Nieuwjaar begint het jaar 5774. De telling begint bij het geboortejaar van aartsvader Abraham. Na Nieuwjaarsdag volgen dagen van zelfonderzoek en voorbereiding op Grote Verzoendag, Jom Kippoer.
- 6: Dîa di Himno i Bandara.
Mensen afkomstig van Bonaire vieren deze 'Bonairedag'. Op Bonaire is het een nationale feestdag.
- 8: Wereld Alfabetiseringsdag.
Ook wel: Internationale Dag tegen Ongeletterdheid. Deze dag is ingesteld door Unesco om over de hele wereld aandacht te schenken aan alfabetisering.
- 8: Geboortedag Ganesha, Hindoes.
Herdacht en gevierd wordt dat Ganesha hindernissen wegneemt en reizigers beschermt. Hindoes bidden ook tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
- 8: Maria Geboorte, Katholieke en Orthodoxe Christenen.
De geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim en moeder van Jezus, wordt gevierd. Eerste bronnen, die de viering van Maria's geboorte bevestigen, dateren uit de 6e eeuw.
- 13: Kol Nidrei, Joden.
Kol Nidrei betekent 'alle geloften'. Dit zijn de beginwoorden van het gebed dat op de vooravond van Jom Kipoer driemaal wordt gereciteerd. In dit gebed verklaart men dat alle onbezonnen beloften die men het komende jaar tot de nieuwe Jom Kippoer tegen zichzelf zal afleggen geen waarde zullen hebben.
- 14: Jom Kippoer, Joden.
Na de dagen van zelfonderzoek wordt op Grote Verzoendag de verzoening met de Schepper en de naaste gevierd. De hele dag wordt gevast en men gaat naar de synagoge.
- 17: Prinsjesdag, Nederland.
Op de 3e dinsdag in september wordt in Den Haag het parlementaire jaar geopend. Voor het eerst leest koning Willem Alexander namens de regering de Troonrede. Hierna maakt hij samen met koningin Maxima een rondrit in de gouden koets.
- 19 - 25: Soekot, Joden.
Het Loofhuttenfeest duurt een week. Herdacht wordt de uittocht uit slavernij in Egypte en dat het Joodse volk, waarna ze in de woestijn leefden, onderweg naar het land van 'melk en honing'. Omdat het volk geen vaste verblijfplaats had, wordt een loofhut met een open dak opgezet. Tegelijk is het een herfst- oogstfeest.
- 19 - 4 oktober: Pitra Paksj, Hindoes.
Tijdens de donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina, is het tot de nieuwe maan van de maand Asvina tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries).
- 21: Internationale Dag van de Vrede.
Door de voortdurende gevolgen van de vele oorlogen en slepende conflicten in de wereld voor onschuldige burgers, is in 1981 door de Verenigde Naties deze dag ingesteld als een appčl en oproep.
- 21 - 29: Vredesweek.
De Vredesweek 2013 staat in het teken van vredesactivisme. Onder het motto 'Act for Peace' vragen Minister, Staatssecretaris en Ambassades van Vrede aandacht voor moedige vredesactivisten in binnen- en buitenland.
- 26: Europese dag van de Talen.
De rijkdom van de verschillende talen, die samenhangen met hun sociale en culturele context, in Europa staat centraal.
- 26: Sjemini Altseret, Joden.
Het slotfeest van Soekot betekent letterlijk: 'de achtste dag van het samenkomen'. Op zich is zeven dagen al genoeg, maar het is voor God moeilijk om afscheid te nemen, daarom blijven de Joden nog een dagje.
- 27: Simchat Tora, Joden.
Bij dit feest van de ‘Vreugde van de Wet’ wordt gedankt voor de Tora (de Wetten), de eerste vijf boeken van de joodse bijbel. In de synagoge wordt eerst het laatste hoofdstuk van de Tora gelezen en daarna het eerste hoofdstuk. Dit betekent dat het lezen uit de Tora nooit stopt. Met de Tora op de arm danst men door de synagoge. Ook kinderen doen hieraan mee. De allerkleinsten worden door hun vader op de schouders gedragen.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2013, de ‘Wereld Feesten Almanak 2013’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)