De ruimte voor dat wat betekenis en zin geeft aan het leven van mensen is belangrijk voor de onderlinge vrede en het welzijn van velen. Deze maand vouwt een kleurrijk en royaal aantal feest- en gedenkdagen open.
- 6: Dîa di Himno i Bandara, Bonairedag.
Mensen afkomstig van Bonaire vieren deze dag. Op Bonaire is het een nationale feestdag.
- 8: Wereld Alfabetiseringsdag.
Ook wel: Internationale Dag tegen Ongeletterdheid. Deze dag is ingesteld door Unesco om over de hele wereld aandacht te schenken aan alfabetisering.
- 8: Maria Geboorte, Katholieke Christenen.
De geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim en moeder van Jezus, wordt gevierd. Eerste bronnen, die de viering van Maria's geboorte bevestigen, dateren uit de 6e eeuw.
- 8: Midherfstfeest, Chinees Maanfeest.
De 15e dag van de 8e Chinese maand is een blijde feestdag ter ere van de maan. In de Chinese volksgodsdienst is dit ook de verjaardag van de God van de Aarde. Ronde maankoeken worden gegeten, die de familiehereniging symboliseren. Als een familielid afwezig is, blijven enkele koeken over als teken van het verlangen naar hereniging.
- 9 - 23: Pitra Paksj, Hindoes.
Tijdens de donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina, is het tot de nieuwe maan van de maand Asvina tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries).
- 16: Prinsjesdag, Nederland.
Op de 3e dinsdag in september wordt in Den Haag het parlementaire jaar geopend. Koning Willem Alexander leest namens de regering de Troonrede voor in de Ridderzaal te Den Haag. Hierna maakt hij samen met koningin Maxima een rondrit in de gouden koets.
- 20 - 28: Vredesweek.
Dit jaar staat centraal het zich uitspreken tegen wapens waarbij het niet te vermijden is dat onschuldige burgers omkomen. Met het motto ‘Wapen je met vrede’ wordt gepleit voor het afwijzen van dergelijke wapens.
- 21: Internationale Dag van de Vrede.
Door de voortdurende gevolgen van de vele oorlogen en slepende conflicten in de wereld voor onschuldige burgers, is in 1981 door de Verenigde Naties deze dag ingesteld als een appčl en oproep.
- 24 – 2 oktober: Navaratri 2e periode, Hindoes.
Tijdens het vasten (geen vlees en drank) staat de vrouwelijke kant van Shiva centraal, de herscheppende kracht van het goede en het vernietigen van het kwade.
- 25 - 26: Rosj Ha Sjana, Joden.
Op dit Nieuwjaar begint het jaar 5775. De telling begint bij het geboortejaar van aartsvader Abraham. Na nieuwjaarsdag volgen dagen van zelfonderzoek en voorbereiding op Grote Verzoendag, Jom Kippoer.
- 26: Europese dag van de Talen.
De rijkdom van de verschillende talen, die samenhangen met hun sociale en culturele context, in Europa staat centraal.
Corry Nicolay is predikant, werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2014, de Wereld Feesten Almanak 2014 en haar eigen ervaring.
( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)