Meerdere religieuze feest- en gedenkdagen schuiven elk jaar vooruit of heen en weer omdat ze de maanstand of het maanjaar volgen
wat 12 dagen korter is. Daardoor heeft deze maand een royaal palet van bijzondere dagen.
- 2 - 3: Krishna Janamashtmi, Hindoes.
De verjaardag van Krishna wordt gevierd, die samen met Râma de meest vereerde incarnatie van Vishnu is. Vishnu is de behoeder van de drie-eenheid. Hij beschermt en houdt de wereld in stand en hij incarneert van tijd tot tijd om de mensheid te beschermen. De Bhagavad Gita ( het Lied des Heren ) en de Bhagavad Puran zijn aan Krishna gewijd.
- 3: Nationale Indië Herdenking.
Herdacht worden de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 hun leven hebben gegeven in de toenmalige rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea.
- 6: Dîa di Himno i Bandara, Bonairedag.
Mensen afkomstig van Bonaire vieren deze dag die op Bonaire een nationale feestdag is.
- 8: Maria Geboorte, Katholieke Christenen.
De geboorte van Maria, dochter van Anna en Joachim en moeder van Jezus, wordt gevierd.
- 8: Wereld Alfabetiseringsdag.
Ook wel: Internationale Dag tegen Ongeletterdheid. Deze dag is ingesteld door Unesco om wereldwijd aandacht te schenken aan alfabetisering.
- 8 - 9: Open Monumentendag.
Voor alle belangstellenden.
- 10 - 11: Rosj Ha Sjana, Joods Nieuwjaar, Joden.
Het jaar 5779 begint. De telling begint bij het geboortejaar van aartsvader Abraham. Na nieuwjaarsdag volgen dagen van zelfonderzoek en voorbereiding op Grote Verzoendag, Jom Kippoer.
- 12: Geboortedag Ganesha, Hindoes.
Gevierd wordt dat Ganesha hindernissen wegneemt en reizigers beschermt. Hindoes bidden ook tot Ganesha voordat ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
- 12: Muharram, Islamitisch Nieuwjaar, Moslims.
Het jaar 1440 begint. In 622 emigreerde de profeet Mohammed, samen met veel volgelingen, van Mekka naar Medina. Dit werd het begin van de Islamitische jaartelling vanuit het maanjaar wat 12 dagen korter is dan het Westerse zonnejaar.
- 15 - 23: Vredesweek.
Dit jaar staat centraal: 'Generaties voor vrede'. Activiteiten zullen oproepen tot ontmoeting en het slaan van bruggen naar elkaar als inwoners van Nederland.
- 18: Prinsjesdag, Nederland.
Op de 3e dinsdag in september wordt in Den Haag het parlementaire jaar geopend. Koning Willem Alexander leest namens de regering de Troonrede voor in de Ridderzaal te Den Haag. Hierna maakt hij samen met koningin Maxima een rondrit door Den Haag.
- 19: Jom Kippoer, Joden.
Na dagen van zelfonderzoek wordt op Grote Verzoendag de verzoening met de Schepper en de naaste gevierd. De hele dag wordt gevast en men gaat naar de synagoge.
- 21: Asjoera / Asure Günü, Moslims.
Op 10e dag van het Islamitische jaar wordt gevast. De Shi'ieten herdenken het martelaarschap van Husein, een van de zonen van Ali. Voor Shi'ieten en Alewieten is deze dag een vastendag, waarna zij een speciale Ashoera-soep eten.
- 21: Internationale Dag van de Vrede.
Omdat veel onschuldige burgers vlijden door de vele oorlogen en slepende conflicten in de wereld, is in 1981 door de Verenigde Naties deze dag ingesteld als een appèl en oproep.
- 23 Burendag, inwoners van Nederland.
- 24: Werelddovendag.
- 24 - 30 okt.: Soekot, Joden.
Het Loofhuttenfeest duurt een week. Herdacht wordt dat het Joodse volk na de uittocht uit slavernij in Egypte, 40 jaar in de woestijn rondzwierf. Omdat het volk geen vaste verblijfplaats had, wordt een loofhut met een open dak opgezet. Tevens is het een herfst/oogstfeest.
- 24 - 8 okt.: Pitra Paksj, Hindoes.
Tijdens de donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina, is het tot de nieuwe maan van de maand Asvina tijd voor het herdenken van de overleden ouders en familieleden (pitries).
- 26: Europese dag van de Talen.
Centraal staat de rijkdom van de verschillende talen in Europa en hun samenhang met de eigen sociale en culturele context.
- 28: Geboortedag Confusius, Boeddhisten en Chinezen.
Confusius leefde van 551 – 497 voor Christus. Zijn vredelievende levensfilosofie is een erkende leer geworden en heet het Confuïsme.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2018, de ‘Wereld Feesten Almanak 2018’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)