De maand begint met gedenkdagen die velen van ons aanspreken. En gelovigen staan vanuit hun eigen godsdienst stil bij een belangrijk feest.
- 1: Nationale dag van de ouderen, inwoners Nederland.
Deze dag is enkele jaren geleden ingesteld om de bijdrage van ouderen aan onze samenleving onder de aandacht te brengen.
- 1: Geboortedag Confusius, Boeddhisten en Chinezen.
Confusius leefde van 551 – 497 voor Christus. Zijn vredelievende levensfilosofie is tot een erkende leer geworden en heet het Confuïsme.
- 2: Internationale dag van Geweldloosheid.
De geboortedag van Mahatma Ghandi (1869 - 1948) is door de Verenigde Naties opgedragen aan de boodschap van geweldloosheid. Gandhi geloofde in geweldloos verzet, gebaseerd op 'ahimsa' = liefde en steun voor alles wat leeft. Hij inspireerde velen wereldwijd. Geweldloosheid, de ontwikkeling van wederzijds begrip en respect voor de diversiteit, dragen bij aan het versterken van een cultuur van vrede.
- 4: Werelddierendag.
De sterfdag van Franciscus van Assisi (1226) is dierendag geworden. Deze monnik droeg tijdens zijn leven uit dat mensen goed voor dieren moeten zijn omdat ook zij schepselen van God zijn.
- 4: Herdenking Bijmerramp Amsterdam.
In 1992 stortte een vrachtvliegtuig neer op de flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij 43 mensen stierven.
- 5: Sjemini Altseret, Joden.
Het slotfeest van Soekot betekent letterlijk: 'de achtste dag van het samenkomen'. Op zich is zeven dagen al genoeg, maar het is voor God moeilijk om afscheid te nemen, daarom blijven de Joden nog een dagje samen.
- 6: Simchat Tora, Joden.
Bij het feest van de ‘Vreugde van de Wet’ wordt gedankt voor de Thora, de eerste vijf boeken van de Joodse bijbel. In de synagoge wordt eerst het laatste hoofdstuk van de Thora gelezen en daarna het eerste hoofdstuk. Dit betekent dat het lezen uit de Thora nooit stopt. Met de Thora op de arm danst men samen met de kinderen door de synagoge. De allerkleinsten worden door hun ouders op de schouders gedragen.
- 12: Dag van de Hispanidad, Spanjaarden.
Zij vieren dat Columbus in 1492 de ‘Nieuwe Wereld’ ontdekte. In Europa zijn alle Spaanse consulaten en ambassades gesloten.
- 15: Muharram, Islamitisch Nieuwjaar, Moslims.
Het jaar 1437 begint. In 622 emigreerde de profeet Mohammed, samen met veel volgelingen, van Mekka naar Medina. Dit werd het begin van de Islamitische jaartelling vanuit het maanjaar wat 12 dagen korter is.
- 17: Internationale Dag voor de strijd tegen Armoede.
De Verenigde Naties heeft deze dag ingesteld om stil te staan bij de economische verhoudingen en de eerlijke verdeling van voedsel voor alle mensen.
- 19: Moeder Teresa Dag, Christenen.
Op deze dag is moeder Teresa in 2003 zalig verklaard, zes jaar na haar overlijden. Zij was de oprichtster van de ‘Missionarissen van Naastenliefde’ en wijdde haar leven aan de armen, zieken, uitgestotenen en stervenden uit heel de wereld. In India stichtte ze voor leprapatiënten het dorp Shanti Nagar (Vredige Stad).
- 24: Dag van de Verenigde Naties.
Op 24 oktober 1945 zijn de Verenigde Naties opgericht.
- 24: Asjoera / Asure Günü, Moslims.
Op 10e dag van het Islamitische jaar wordt gevast. De Shi'ieten herdenken het martelaarschap van Husein, een van de zonen van Ali. Voor Shi'ieten en Alewieten is deze dag een vastendag, waarna zij een speciale Ashoura-soep eten.
- 31: Hervormingsdag, Protestantse Christenen.
De Augustijner monnik Maarten Luther sloeg in 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenburg (Dld.), Hierin nam hij afstand van de aflatenleer, het door geld of gratis arbeid afkopen van zonden. Dit leidde tot een kerkhervorming waardoor de Protestantse kerken zijn ontstaan.
- 29: Cumhuriyet Bayrami, Turken.
In 1923 heeft Mustafa Kemal Atatürk de republiek Turkije uitgeroepen, waarbij een scheiding tussen geloof en staat werd vastgelegd. Atatürk wordt de 'Vader van het volk' genoemd. Onderwijs werd een recht voor iedereen, vrouwen en mannen. Omdat kinderen worden gezien als hoop voor de toekomst worden, ook in Nederland, kinderfeesten gehouden.
- 31 Halloween, Amerikanen.
Halloween is vooral een kinderfeest, waarbij allerlei, vaak ook spannende grappen worden uitgehaald.
Corry Nicolay is PKN predikant Interreligieuze Communicatie. Ze werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2015, de Wereld Feesten Almanak 2015 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)