Deze maand een kleurrijk palet van religieuze feestdagen en enkele gedenkdagen. In meerdere huizen hangt naast de Westerse kalender ook een Joodse, Hindoestaanse of Islamitische kalender die het maanjaar of de maanstanden volgt.
- 1: Allerheiligen, Christenen.
In de Katholieke kerk worden alle heiligen herdacht.
- 2: Allerzielen, Christenen.
In de Katholieke kerk worden de mensen uit de eigen geloofsgemeenschap herdacht die het afgelopen jaar en eerder zijn heengegaan. Zij zijn verenigd in Christus en opgenomen door God. Vaak worden na afloop van een kerkdienst bloemen op de graven gelegd.
- 3: Willibrordzondag, Christenen.
De heilige Willibrord zette zich in voor een wereld als veilig huis voor alle door God geschapen mensen, dus voor alle mensen.
- 4: Dankdag voor Gewas en Arbeid, Christenen.
Centraal staat het wonder van groei en bloei. De opbrengst van de aarde wordt beleden als een geschenk van God is en niet enkel een persoonlijk eigendom waar je recht op hebt.
- 9: Geboortedag Bahá'u'lláh, Bahá'i Gemeenschap.
Deze grondlegger van het Bahá'i geloof werd in 1817 in Teheran geboren en leefde tot 1882. Centraal staat dat er slechts één God is, een eenheid van Religie vanuit de verscheidenheid van heel de mensheid.
- 10: Dag van de Mantelzorg. Nederland.
In het hele land zijn activiteiten om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.
- 11: Divali, Hindoes.
Dit Lichtjesfeest is gewijd aan Laksmi, de godin van geluk en licht, rijkdom en voorspoed. Lichtjes symboliseren de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis. Thuis en in tempels worden diensten gehouden ter ere van Mahâ Laksmi. Overal branden lichtjes.
- 11: Sint Maarten, oorspronkelijk Katholieke Christenen.
In 397 werd bisschop Martinus van Tours begraven. Martinus gaf als soldaat de helft van zijn mantel aan een bedelaar, werd monnik en later bisschop van Tours. Daarom 'bedelen' de kinderen op deze dag zingend om lekkers en snoepgoed. Ze lopen met lampionnen langs de huizen, zingen een lied over de Heilige Martinus en krijgen lekkers.
- 13 – 21 oktober: Navaratri 2e periode, Hindoes.
Tijdens het vasten (geen vlees en drank) staat de vrouwelijke kant van Shiva centraal, de herscheppende kracht van het goede en het vernietigen van het kwade.
- 17: Dag van de Jeugd, Grieken.
De opstand in Athene (1973) wordt herdacht, waardoor uiteindelijk een einde kwam aan de dictatuur van de kolonels.
- 18: Aďd el Istiklal, Marokkanen.
Op Onafhankelijkheidsdag wordt herdacht dat Marokko in 1975 onafhankelijk werd van Frankrijk en Spanje.
- 20: Internationale dag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind.
Door de Verenigde Naties is deze dag ingesteld, naar aanleiding van het vele onrecht wat kinderen wordt aangedaan.
- 22: Oudjaar Protestantse Kerk, Christenen.
Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt teruggekeken op wat is geweest en vooruit gekeken naar wat komt. In veel kerken worden de overleden mensen herdacht. Hoopvol wordt uitgekeken naar het licht van Advent en de belofte van leven tot in eeuwigheid.
- 25: Internationale Dag voor uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.
Ingesteld door de Verenigde Naties naar aanleiding van het verkrachten van meisjes en vrouwen tijdens oorlogen en in de samenleving.
- 25: Srefi Densi, Surinamers.
Op Onafhankelijkheidsdag wordt herdacht dat Suriname sinds 1975 onafhankelijk is van Nederland.
- 29: Internationale dag Palestijnen.
In 1947 stemde de Verenigde Naties voor de verdeling van Palestina. Deze dag is internationaal ingesteld als blijk van solidariteit met het Palestijnse volk.
- 29: Kerkelijk Nieuwjaar, begin Adventsweken: Christenen.
Adventus betekent de nadering, de komst. Vier zondagen vooraf aan het Kerstfeest begint de Adventstijd, waarin Christenen uitkijken naar het geboortefeest van Jezus.
Corry Nicolay is PKN predikant Interreligieuze Communicatie. Ze werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten en gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2015, de Wereld Feesten Almanak 2015 en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)