De laatste maand van het Westerse jaar 2013 wordt uitgeluid meteen kleurrijk palet van diverse religieuze en culturele feest- en gedenkdagen.
- 1: Wereld-Aids-Dag.
De dag wil het taboe rond aids opengebreken, waardoor oorzaken, besmetting, preventie en het ontwikkelen van medicijnen bespreekbaar blijft. Ook wordt gewezen op de economische en internationale wereldverhoudingen en als gevolg daarvan de grotere ziekterisico’s voor mensen in verarmde landen.
- 1: Kerkelijk Nieuwjaar, begin Adventsweken: Christenen.
Adventus betekent de nadering, de komst. Vier zondagen vooraf aan het Kerstfeest begint de Adventstijd, waarin Christenen uitkijken naar het geboortefeest van Jezus.
- 5: Sinterklaasfeest, inwoners van Nederland.
De heilige (=Sint) Nicolaas deelde als kind zijn rijkdom met arme kinderen en gaf hen eten en cadeautjes. Op zijn verjaardag geven mensen elkaar snoepgoed, cadeautjes en surprises. Kinderen staan centraal. Er worden Sinterklaasliedjes gezongen en gedichtjes gemaakt.
- 8: Verlichting Boeddha, Boeddhisten.
Gevierd wordt dat Boeddha de Verlichting heeft bereikt en daardoor de mensen kan helpen om zich te openen voor de uitstraling van deze vredelievende levensweg van mededogen.
- 10: Internationale dag van de Mensenrechten.
In 1948 stelden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vast. Er worden lichtwakes en fakkeloptochten gehouden.
- 10: Statuutdag Nederlandse Antillen, Aruba.
Het zelfbeschikkingsrecht van de Antillen wordt gevierd.
- 13: Gitâ Jayanti, Hindoes.
De Gitâ geeft de essentie weer van de kennis en wijsheid in de Veda's en is vertaald in de meeste westerse talen. Deze dag staat de Bhagavad Gitâ (het Lied van God) centraal.
- 15: Koninkrijksdag, inwoners Nederland.
Viering van het ondertekenen van het koninkrijksstatuut in Nederland, op 15 december 1954 door Koningin Juliana. Het is ook de naturalisatiedag, waarop het Nederlanderschap aan nieuwe Nederlanders wordt bekend gemaakt.
- 21 – 31: Sint Thomasluiden, Friesland.
In het zuid-oosten van Friesland mogen dag en nacht de klokken van diverse klokkenstoelen luiden. Dit gebeurt in een zogenaamde vierkante slag om kwade geesten te verjagen. Iedereen mag dit proberen.
- 22: Dong Zhi, Chinezen.
Het feest van de Winterzonnewende. Dit laatste feest voor Chinees Nieuwjaar, wordt gevierd wanneer de zon op zijn zuidelijkste positie staat en de nacht het langst is. De voorouders worden geëerd. Als de dag helder en droog is voorspelt dit een vredig jaar.
- 25 - 26: Kerstfeest, Christenen.
Gevierd wordt de geboorte van Jezus Christus als Zoon van God, waardoor het Licht van God het duister van de wereld openbreekt. Veel mensen gaan naar de kerk en vieren het Kerstfeest in familiekring. Volgens een oude traditie wordt een kerstboom met lichtjes versierd. Het licht wijst erop dat het licht van Boven (God) en beneden (mensen) in elkaar grijpt. Het zijn nationale vrije dagen.
- 28: Onschuldige kinderen, Christenen.
In de katholieke kerk wordt de moord op onschuldige jongetjes in Bethlehem herdacht. Zij werden op gezag van koning Herodes vermoord, omdat hij bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning (Jezus) het einde van zijn macht zou betekenen.
- 31: Oudejaarsavond.
Volgens Nederlandse gewoonte bakken veel mensen oliebollen. Om 12 uur in de nacht mag van de overheid vuurwerk worden afgestoken.
Ds. Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met mensen uit andere godsdiensten. Zij gebruikt voor dit overzicht de Feest- en Gedenkdagenkalender Fryslân 2013, de ‘Wereld Feesten Almanak 2013’ en haar eigen ervaring. ( www.kleurrijkgeloven.nl - corrynicolay@hetnet.nl)