KRACHT VAN EIGEN GELOOF INZETTEN
In deze maand van 500 jaar Reformatie neem ik u mee naar de Kirchentag die juni in Berlijn en ook in Wittenberg was,
ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie.

De Duiste Kirchentag is een groot feest van geloof en leven dat elke twee jaar wordt gehouden. Ook deze keer in Berlijn en Wittenberg, valt 30 % van de 120.000 bezoekers in de categorie jongere. In het jubileumjaar van 500 jaar Reformatie is het thema: 'Du siehst mich' uit Genesis 16: 13. In het bijbelverhaal stuurt Sara, de vrouw van Abraham haar slavin Hagar die zwanger is van Abraham, de woestijn in om gruisloos te verdwijnen en te sterven. Want ondertussen is Sara ook zwanger geworden. Maar God grijpt in en helpt Hagar. Ismael en Izašk worden als zonen van Abraham geboren.
De Openingsdienst maak ik mee op het Gendarmenplein in hartje Berlijn. We kijken door de opgerolde liturgie naar elkaars ogen en mond. Wat zien we? Hoe zien we elkaar? Ik merk dat ik op een vrolijke manier nieuwsgierig wordt naar degene die naast mij staat. Want het geloof heeft ook een politieke demensie, we hebben elkaar nodig voor een goede samenleving. Of zien we elkaar als potentiŽle bedreiging?
De volgende dag stroomt de grote Allee naar de Brandenburger Tor helemaal vol. Het lijkt wel oorlog, zo veel militairen, legerwagens, tankt en politie. Een groot gebied is afgezet door hekken en betonblokken. De aanslag in Manchester is net geweest. Toch laten mensen zich niet door angst tegenhouden, Ruim 80.000 mensen zijn gekomen. Barack Obama, oud president van de VS, wijst erop dat jonge mensen in een andere wereld opgroeien dan toen hij jong was. Ze hebben toegang tot veel meer mogelijkheden en informatie door internet. Ze staan voor de vraag welke informatie waar is en wat een leugen. Er verschuift veel in de wereld. Ze ontmoeten nu ook angst, intolerantie en haat. Toch merkt Obama dat jonge mensen veel meer betrokken is bij de samenleving dan ooit.
"Steun de jeugd". Hij roept volwassenen op de jeugd te steunen bij hun zoektocht naar wat belangrijk en goed is voor henzelf en voor de samenleving. "Geef de jeugd het voordeel van uw twijfel, geef ze uw vertrouwen." Het eigen geloof ziet hij als deel van de waarheid. Want God spreekt niet tot ons alleen, dat moeten we accepteren. Obama roept op om de kracht van het eigen geloof in te zetten voor rechtvaardigheid en vrede.
Bondskanselier Angela Merkel vindt dat het geloof ook de ruimte geeft om fouten te maken, dit te ontdekken en toe te geven. Wanneer angst en haat echter de overhand krijgen verloochenen we de eigen menselijkheid en ontstaat de ruimte elkaar te willen vernietigen. Die avond zit ik bij een Trialogisch avondgebed. Een jood, christen en moslima roepen om de beurt Gods Naam aan. Ze reciteren en lezen uit ieder hun heilige boek met de blik op elkaar en op ons gericht. Vanuit wederzijds vertrouwen wensen ze elkaar de zegen en vrede toe, waarna we meerstemmig een canon zingen.
Tijdens de Slotdienst in Wittenberg op de oever van de Elbe worden we meegenomen naar de droom van een andere Luther, van Maarten Luther King over rechtvaardigheid en vrede tussen mensen wereldwijd. Daarna klinkt over en weer de groet, tot over 2 jaar in†Dortmund.

Corry Nicolay is PKN predikant kleurrijke communicatie.
(corrynicolay@hetnet.nl - www.kleurrijkgeloven.nl)