Een djihad van liefde.
Over de 'Djihad van Liefde' vertelt Mohammed El Bachiri zijn nadat zijn vrouw bij een aanslag werd gedood.
Zijn verhaal is ontroerend menslievend vanuit zijn geloof, de Islam. Een handreiking voor dit nieuwe jaar.

Mohammed zijn lieve vrouw Loubna Lafquiri stierf op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel. Haar echtgenoot Mohamed sprak bij het afscheid en ontroerde de mensen.
Daarna sprak David Van Reybrouck twee volle dagen met Mohammed over de Dhihad van Liefde. In Mohamed El Bachiri leren we een nieuwe Martin Luther King kennen, een man die naar het uiterste durft te gaan om open te staan voor de ander. Hij brengt een eerbetoon aan zijn vrouw en hij doet meer. Hij vertelt over zijn koningen, die hem ontvangen, omarmen, hem steunen. Hij spreekt over zijn profeet en over de profeten van anderen. Over de liefde. De liefde van hem. Die van haar. En die ons vertelt over de liefde die ons kent en dat wij de liefde aan kunnen wenden voor de gemeenschap waarin we leven. Want: ‘Een gemeenschap is een poort, geen vestingmuur’ schrijft hij.
Mohammed vertelt: 'Ik zat op een katholieke school, omdat die dichtbij was. Dat ging prima. Aan het einde van de jaren tachtig zaten er heel veel kinderen uit de Marokkaanse gemeenschap op. We kregen ook katholieke godsdienstles en leerden over katholieke waarden. Maar mijn vader zei: Het is net als bij ons, alleen is Jezus niet de zoon van God bij ons en wij hebben nog een profeet extra. Zo simpel was dat.' Mohammed zegt tegen de twee kinderen van Loubna en hem: 'Als je uit wraak iemand doodt of met geweld reageert, dan maak je dezelfde fout als zij. Dan verlaag je je tot zijn niveau. Jullie zijn beter dan dat.' In de beproeving die Mohammed moet doorstaan voelt hij zich meer 'djihadist' dan grote strijder. Hij noemt zichzelf: 'Djihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, ik zou nog liever streven!' Mohammed gelooft in de onschendbaarheid van het leven. En dat betekent: 'Dat ik nooit het leven van een ander mag aantasten, zoals ik ook wens dat niemand anders een einde aan mijn leven maakt. Overtuigingen en zienswijzen mogen nog zo uiteenlopen, nooit zal dit een moord kunnen rechtvaardigen. Elk leven is heilig.' Want: 'Alleen een dwaas wil niet in vrede leven. '

‘Een jihad van liefde’ verdient een plaats in ieder huis, en in ieder hart. Na het lezen van dit boekje weten we dat ons één ding te doen staat. Samen kunnen wij tegen de verwarring en de machteloosheid in leven, met nóg meer leven dan we al deden, nóg meer vrijheid, liefde, vriendschap delen, er tegenaan, er tegenop, alles uitproberen, alles, behalve er tegenóver. Een jihad van liefde nodigt ons mooi, realistisch en inspirerend uit. Mohammed El Bachiri vertelt en laat zien dat het kan.


Auteur: Mohamed El Bachiri , opgetekend door David Van Reybrouck
Uitgeverij: De Bezige Bij, 2017 Nederlandstalig
ISBN : 9789023471622. Prijs : € 7,99

Corry Nicolay is PKN predikant kleurrijke communicatie.
(corrynicolay@hetnet.nl - www.kleurrijkgeloven.nl)