Getekende handen

Zeyna zit in het midden. Liefdevol hebben de vrouwen een doorzichtige rood met gouddraad versierde sluier over haar hoofd gelegd. Zingend draagt iedere vrouw de schaal met brandende lichtjes en henna om haar heen en spreekt een wens uit. Ineens heb ik de schaal in mijn hand en de ogen nodigen mij uit om Zeyna ook een wens te geven. Met de henna in mijn handen vraag ik in de glans van de brandende lichtjes, dat de Zegen van God haar leven als een hoopvol licht omringt en draagt. De moslim-vrouwen knikken blij. Goed is het om zegen te vragen wanneer een vrouw gaat trouwen. Zeyna zoekt deze steun en open zich voor de Islamitische en Christelijke wensen.

Wanneer alle vrouwen hun hartenwens over Zeyna hebben uitgesproken, zijn haar wangen nat geworden van ontroering. Met een warme blik kijkt ze ons allemaal aan. Armen gaan om elkaar heen en er wordt royaal geknuffeld en gezoend. Dan is het zover. Onze handen worden getekend met henna. Hiervoor hebben de Turkse vrouwen een Marokkaanse vrouw gevraagd. Want ze weten hoe mooi dat in Marokko gebeurt. De vloeibare henna wordt in een spuit gedaan en via een dikke naald boven op de hand gespoten. Prachtige figuren worden met de henna getekend via de vingers naar de hand, kunstig uitlopend op de arm. Ook mijn hand wordt uitnodigend gepakt. Wil ik ook het teken van onderlinge verbondenheid en solidariteit tussen vrouwen openlijk dragen? En ik zie geboeid toe hoe de henna mijn hand versierd. Het voelt wat warm wanneer de henna in de huid trekt.

We dansen volop, met onze getekende handen voorzichtig voor ons uit gestoken. Wat een plezier hebben we! Diep in de nacht ga ik naar huis met een mooi getekende hand en een wat licht hoofd van de henna. De volgende dagen kan ik aan iedereen, ook in de kerk, uitleggen wat er met mijn hand is gebeurd. Glimlachend ervaar ik de onderlinge verbondenheid en vrouwensolidariteit.

Corry Nicolay is interreligieus predikant en werkt vanaf 1980 samen met Moslims.