Verrast tijdens Ramadan.

‘Kom je vanavond bij ons Iftar vieren?’, vraagt onze vriendin Nazmiye Medet-Yigit. Ik reageer verbaasd, want ik dacht dat er alleen aan het einde van de vastenmaand een Iftar maaltijd is. Nee dus. Elke avond vier je dat je weer een dag hebt gevast door samen te eten en dat heet Iftar. Dat is nieuw voor mij. Graag nemen mijn man Bote en ik de uitnodiging aan.

We weten dat de Moslims vanaf 4 oktober vasten tijdens de 9e maand van het Islamitische jaar die Ramadan heet. Een van de belangrijkste regels is daarbij dat Moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken. De maand Ramadan duurt 30 dagen dus het vasten duurt dit jaar tot 3 november.

Thuis bij Nazmiye, Metin en dochter Hanife Bahar, wachten we tot een aparte gebedsradio door een Islamitische oproep laat horen dat de zon is ondergegaan en de maaltijd kan beginnen. Dat wachten is eigenlijk heel gezellig. We praten over het vasten en hoe je als Moslim de betekenis ervaart. ‘Je beseft weer heel goed dat eten en drinken een geschenk dan God is, wat bedoeld is voor alle mensen op aarde. Daarom denk je met respect en dankbaarheid aan het eten en geef je geld om eten aan arme mensen te geven’, zegt Nazmiye. Ze heeft ontdekt dat ze het jaarlijkse vasten echt nodig heeft. ‘Ik verlang er naar, naar dat hele positieve gevoel. Ik sta volledig achter het vasten en heb er dus geen last van, maar ervaar het juist als byzonder.’ De eerste week moet Narmiye er aan wennen maar dan gaat het gevoel helemaal naar het positieve denken. ‘Ik voel dat ik iets goeds doe en laat dat niet bederven door iets negatiefs. Tijdens mijn werk als leidster kinderopvang, zet ik gewoon koffie en thee, want anderen hoeven geen last van mijn vasten te hebben. Ik wil juist tijdens het vasten laten merken hoe belangrijk ik het vind om rekening met anderen te houden.’ Overdag mist Nazmiye de gezelligheid van thuis koffie en thee drinken wel en daardoor beseft ze bewuster dat honger betekent dat je dit altijd mist. ‘En honger is onrecht’, vindt Nazmiye. ’s Avonds is het echter dubbel gezellig om aan tafel te schuiven en mensen uit te nodigen. En dat wil ze vaker doen, mensen uitnodigen tijdens de Ramadan voor om Iftar samen te beleven en te delen. Op de televisie zien ze hoe in Turkije grote tenten zijn opgezet, waar de rijkere mensen eten geven aan de arme mensen. De lange tafels schuiven elke dag vol mensen die samen de Iftar maaltijd delen.

Haar man Metin vindt het tijdens de Ramadan extra gezellig in de moskee. Veel vrienden komen daar en elke dag luisteren mannen en vrouwen naar de 30 bladzijden die de imam uit de Koran reciteert. Dat betekent dat na 30 dagen de hele Koran van 900 bladzijden is gelezen. Elke avond vertelt de imam belangrijke dingen om in vrede samen te leven met iedereen die in Nederland woont. Dochter Hanife Bahar is nu 13 jaar en probeert dit jaar voor het eerst helemaal te vasten. Vorig jaar heeft ze 10 dagen gevast en dat voelde heel byzonder. Ze geniet er zichtbaar van om over het vasten te vertellen. Op school reageren de meeste kinderen men leerkrachten heel leuk. Daardoor praat ze er ook gemakkelijk over en voelt ook zij het blijde gevoel van het vasten.

Ineens klinkt de Oproep uit de gebedsradio en schuiven we aan tafel. We eten eerst een dadel, omdat dit goed voor het lichaam is na een dag vasten. Daarna eten we die lekkere Turkse balletjessoep en rijst met kikkererwten met natuurlijk die overheerlijke gevulde wijnbladeren.

Na de maaltijd praten we over het grote Aďd-el Fitr, oftewel Suikerfeest aan het eind van de vastenmaand. Van 3 tot 5 november is het volop feest. Gelukkig zit het dicht bij een weekend, dat maakt het gemakkelijker om tijdens het feest bij elkaar op bezoek te gaan en natuurlijk ook naar de moskee. Na een gezellige avond wensen we onze vrienden een goede en gezegende vastenperiode toe. En na een omhelzing klinkt over en weer: ‘Oant sjen’,

Corry Nicolay werkt vanaf 1980 samen met Moslims en is interreligieus predikant