Als we samen dromen.
Tijdens een hindoestaans avondritueel in India ervaar ik herkenning en merk ook de verschillen.
In het ritueel herken ik meerdere latere godsdiensten.

We zitten in India aan de oever van de rivier Ganges bij het avondritueel. Duizenden mensen zijn aanwezig en varen in bootjes op de voor hen heilige rivier. Iedereen kijkt en luistert intens naar het hindoestaanse avondritueel.
Zo gaandeweg voel ik me niet meer toeschouwer, maar wordt aangeraakt en opgenomen in de beleving. Ik ervaar verwonderd herkenning. Natuurlijk, het is een hindoestaans ritueel, dus niet hetzelfde als christelijke rituelen, maar onderdelen zijn me niet vreemd.
Ik voel dankbare blijdschap dat we als verschillende gelovigen dichten bij elkaar zijn dan vaak wordt gedacht. Onze geloofsrituelen hebben we van elkaar ontvangen als rijkdom. Godsdiensten hebben deze rituelen betekenis gegeven vanuit het eigen geloof en de beleving ervan. Ik ervaar dit als een rijkdom die van God komt.

De rituelen vertellen dat we mogen leven binnen het geschenk van liefde van onze Schepper van leven, Beschermer, Verlosser, vanuit God, zoals ik dat geloof, door Jezus.
De priester zegt: ‘Beloved people can love others’. Ik voel de kracht van de droom dat we in vrede en vanuit respect voor elkaar kunnen samen leven op aarde. Zoals Khalil Gibran zegt: Wanneer één droomt van samenleven in vrede, is het alleen maar een droom. Wanneer velen samen dromen, is dat het begin van een werkelijkheid.

In het bijbelboek Jacobus staat in H. 1 vanaf vers 16:
Geliefde broeders en zusters, vergis u niet: elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van Boven, van de Vader van de hemellichten. …
Het geloof in Jezus Christus staat niet toe dat u elkaar op uiterlijkheden beoordeelt.

Wanneer we open staan voor herkenning van elkaars waarde als mens, elkaars geloof en overtuiging, wanneer we blijdschap ervaren in elkaars rijkdom van rituelen en in dat wat kostbaar is voor de ander, zaaien we op aarde hemelse parels.

Corry Nicolay is PKN predikant interreligieuze communicatie. (corrynicolay@hetnet.nl - www.kleurrijkgeloven.nl)