We zitten in India aan de oever van de rivier Ganges bij het avondritueel. Duizenden mensen zijn aanwezig en varen in bootjes op de voor hen heilige rivier. Iedereen kijkt en luistert intens naar het hindoestaanse avondritueel.
Zo gaandeweg voel ik me niet meer toeschouwer, maar wordt aangeraakt en opgenomen in de beleving. Ik ervaar verwonderd herkenning. Natuurlijk, het is een hindoestaans ritueel, dus niet hetzelfde als christelijke rituelen, maar onderdelen zijn me niet vreemd.
- In het begin luiden klokjes, ze nodigen uit in die andere werkelijkheid van OHM/God te stappen – dit doet denken aan het begin van een viering in de Katholieke kerk
- Het blazen op een grote schelp - doet denken aan Joodse ramshoorn.
- Het bewegen van water en het sprenkelen naar alle richtingen betekent dat er zonder water geen leven is en wijst op het wonder van het geschenk van nieuw leven - denk aan het wijwater en het water van de christelijke doop
- Het bewegen van vuur naar alle richtingen betekent het verbranden van het kwade en het verwarmen van het goede - ook andere godsdiensten belijden vergeving en genade
- Wierook, zang, gebed - doen denken aan de christelijke kerkdienst
Ik voel dankbare blijdschap dat we als verschillende gelovigen dichten bij elkaar zijn dan vaak wordt gedacht. Onze geloofsrituelen hebben we van elkaar ontvangen als rijkdom. Godsdiensten hebben deze rituelen betekenis gegeven vanuit het eigen geloof en de beleving ervan. Ik ervaar dit als een rijkdom die van God komt.
De rituelen vertellen dat we mogen leven binnen het geschenk van liefde van onze Schepper van leven, Beschermer, Verlosser, vanuit God, zoals ik dat geloof, door Jezus.
De priester zegt: ‘Beloved people can love others’.
Ik voel de kracht van de droom dat we in vrede en vanuit respect voor elkaar kunnen samen leven op aarde. Zoals Khalil Gibran zegt: Wanneer één droomt van samenleven in vrede, is het alleen maar een droom. Wanneer velen samen dromen, is dat het begin van een werkelijkheid.
In het bijbelboek Jacobus staat in H. 1 vanaf vers 16:
Geliefde broeders en zusters, vergis u niet: elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van Boven, van de Vader van de hemellichten. …
Het geloof in Jezus Christus staat niet toe dat u elkaar op uiterlijkheden beoordeelt.
Wanneer we open staan voor herkenning van elkaars waarde als mens, elkaars geloof en overtuiging, wanneer we blijdschap ervaren in elkaars rijkdom van rituelen en in dat wat
kostbaar is voor de ander, zaaien we op aarde hemelse parels.
Corry Nicolay is PKN predikant interreligieuze communicatie.
(corrynicolay@hetnet.nl - www.kleurrijkgeloven.nl)